Batut
youtube
Batut

youtube

Batut, Foto: youtube

Navode da na teritoriji Srbije još nije izolovan virus gripa i podsećaju da su u domovima zdravlja dostupne dve vrste vakcina: trovalentna, proizvođača Instituta „Torlak“ i četvorovalentna vakcina, koju mogu primiti i osobe starije od 65. godina, odnosno sve osobe starije od šest meseci života.

Sve vakcine protiv sezonskog gripa su besplatne za sve građane, a dostupne su na svim vakcinalnim punktovima domova zdravlja.

Sezona vakcinacije protiv gripa 2020/2021. godine otpočela je 1. oktobra 2020. godine i do sada je u Srbiji vakcinisano više od 400.000 osoba, što je rekordan broj, odnosno oko 100.000 osoba više nego prošle godine.

"Na teritoriji naše zemlje, još uvek nije laboratorijski potvrđen virus gripa. Vakcinaciju protiv gripa treba obaviti što pre, jer predstavlja najznačajniju meru prevencije ovog oboljenja, koja se sprovodi u cilju očuvanja zdravlja stanovništva, a istovremeno i sprečavanja širenja virusa u osetljivim kategorijama, porodici, kolektivu i populaciji", navodi se u saopštenju Batuta.

Podsećaju da su u posebnom riziku osobe sa hroničnim poremećajima respiratornog i kardiovaskularnog sistema, osobe sa različitim metaboličkim poremećajima (uključujući šećernu bolest, gojaznost ).

Zatim osobe sa bubrežnom disfunkcijom, hemoglobinopatijom, hroničnim neurološkim poremećajima, imunosupresijom (uključujući osobe sa HIV/AIDS, osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom), primaoce transplantata. Takođe, vakcinu protiv gripa mogu primiti i sva lica starija od šest meseci života.

Ističu da će se vakcinacija protiv gripa u domovima zdravlja organizovati i sprovesti uz poštovanje svih mera za sprečavanje prenošenja korona virusa.

Vakcinacijom se sprečava obolevanje od gripa, kao i pojava teških kliničkih formi gripa, praćenih različitim komplikacijama, koje za posledicu mogu imati i smrtni ishod.

Pročitajte još: