Crkva, običaj, svetac
Tanjug/Filip Krainčanić
Crkva, običaj, svetac

Tanjug/Filip Krainčanić

Crkva, običaj, svetac, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Crkva je taj rimski carski par, sina i majku, proglasila svetiteljima, pošto je car Konstantin Prvi Veliki, Milanskim ediktom 313. dopustio hrišćanima slobodu ispovedanja vere.

Konstantin Flavije Valerije, potonji car Konstantin Prvi, rođen je 274. godine u Naisusu, sadašnjem Nišu. Kao mladić stekao je izuzetnu učenost. Posle očeve smrti, 306. godine, vojska ga proglašava za savladara severozapada Rimskog carstva.

Grom

EPA/PATRICK PLEUL

 

Predvodio je vojsku u tri velike borbe: jednu protiv Maksencija, tiranina u Rimu, drugu protiv Skita na Dunavu i treću protiv Vizantinaca. Milanski edikt doneo je 313. godine. Njime je ukinuo verske progone u rimskom carstvu i dozvolio hrišćanstvo. Kasnije se i sam krstio.

Počeo je da gradi hramove u Jerusalimu, Carigradu, po njemu prozvanom Konstantinopolj, zatim Rimu i Triru. Njegova majka, carica Jelena, pronašla je ostatke časnog Krsta kod Jerusalima.

Pročitajte još:

 

Upokojila se 330. godine, njen sin devet godina kasnije. Sahranjen je u crkvi Svetih Apostola u Carigradu. Kao prvi hrišćanski car, veliki dobrotvor i ktitor crkve, Konstantin je nakon smrti kanonizovan.

Prodavnica

Tanjug/Filip Krainčanić

 

U pravoslavlju, poštuje se kao svetac i "ravnoapostolni car". Kult cara Konstantina i carice Jelene posebno je negovan kod Grka i Rumuna. Što je kod Srba sv. Sava, kod Grka je car Konstantin.

Slavi se kao krsna, ponegde i kao zavetna, u Nišu kao gradska slava. Na današnji dan se u našem narodu praktikuju razni rutuali, a u slavu Cara Konstantina.

Danas valja otići u crkvu i zapaliti sveću za mučenike koji su svoj život dali u odbrani hrišćanstva. A veruje se i ako se tri puta umijete svetom crkvenom vodicom, očistićete telo i izlečiti bolesti. Danas se, takođe, posti.

Kiša

Alo!/Dejan Briza