Most Vrla
Tanjug/Rade Prelić
Most Vrla

Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vrla je reka u Pčinjskom okrugu, na jugoistoku Srbije, desna je pritoka Južne Morave i na njoj se nalaze četiri hidroelektrane. Ovi podaci mahom su bili poznati stručnjacima i žiteljima tog dela naše zemlje sve do pre nekoliko dana, kada je u okviru završetka radovu na južnom kraku Koridora 10 otvoren i velelepni most koji prelazi preko Vrle.

Most Vrla

Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Most na reci Vrla zablistao je u punom sjaju kao deo Koridora 10, koji je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolaze kroz našu zemlju povezujući Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku. Izgradnja Koridora 10 započeta je još 1970. godine, u vreme SFRJ.

Trasa auto-puta kroz Grdeličku klisuru dužine 26,3 kilometra, ujedno i najteža deonica južnog kraka Koridora 10, ima dva tunela (Predejane i Manajle) ukupne dužine 2.808 metara, kao i 36 mostova ukupne dužine 5.798 metara.

Među njima je i most „Vrla“ kod Vladičinog Hana, koji je odmah poneo epitet „ponos Srbije“. Most se nalazi na deonici tunel Manajle - Vladičin Han, dugoj 6,1 kilometar.

Most Vrla

Alo!

Foto: Alo!

Most noću izgleda spektakularno zbog rasvete koja je postavljena na svih 13 stubova, od kojih najviši ima čak 62 metra. Dužina ovog mosta je 644,40 metara, a čitav posao osvetljenja uradili su „Koridori Srbije“ uz podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Most „Vrla“ je ujedno najduži i najviši most na južnom kraku Koridora 10. Most je napravljen na 14 raspona od po 45 metara, koje savladava ukupno 140 nosača, a svaki od njih težak je 87 tona.

Ukupna dužina auto-puta iznosi 26,34 kilometra.

Most Vrla

Alo!

Foto: Alo!

Inače, za izgradnju ovog dela Koridora 10 utrošeno j 210.868 tona asfalta, a da bi putari mogli da probiju put, uklonjeno je i 650.000 kubika kamena iz Grdeličke klisure i izgrađeno 15.146 metara potpornih zidova. Ukupna dužina izgrađenih kosina iznosi 7.500 metara. Probijeno je i 1.500 metara potpuno nove pruge kroz Grdeličku klisuru i izgrađeno 800 metara novog magistralnog puta, kao i dve nove petlje, kod Predejana i Vladičinog Hana.