Homoseksualci, homoseksualac, gej, gejevi, seks
Shutterstock, ilustracija
Homoseksualci, homoseksualac, gej, gejevi, seks

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

U Srbiji dve osobe istog pola i dalje neće biti u mogućnosti da sklope brak, ali će im biti priznata imovinska prava iz vanbračne zajednice. To, naime, predviđa najnovija verzija Prednacrta građanskog zakonika (GZ).

- Prednacrt GZ ne predviđa mogućnost sklapanja braka za istopolne partnere jer to nije u skladu sa Ustavom, koji predviđa da se „brak zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom“ - precizirala je profesorka Olga Cvejić Jančić, jedan od autora Prednacrta.

Krško, nuklearna elektrana

EPA/Stringer

 

Zbog toga bi, kako je istakla, pre promene Ustava priznavanje prava na sklapanje braka osobama istog pola predstavljalo njegovo direktno kršenje.

- Međutim, za razliku od prethodne dve verzije, trećom verzijom Prednacrta predviđeno je priznavanje imovinskih prava koja proizlaze iz zajednice života dve osobe istog pola jer je predefinisana vanbračna zajednica - napomenula je Cvejić Jančić.

Prodavnica, pijaca

Alo!/ Rajko Ristić

 

Po najnovijoj definiciji, vanbračna zajednica je „trajnija zajednica života dva lica različitog ili istog pola (vanbračni drugovi) između kojih ne postoji bračna smetnja krvnog srodstva i nijedan od njih se ne nalazi ni u braku niti u zajednici života sa nekim drugim licem“.

Prema rečima profesorke Cvejić Jančić, to znači da se priznaju ograničena dejstva životnih zajednica istopolnih partnera, kao što je pravo na zajedničku imovinu, na međusobno izdržavanje i pravo na zaključenje imovinskog ugovora kojim bi uredili međusobne imovinske odnose, poput bračnog ugovora, koji je takođe definisan Prednacrtom GZ.

Pročitajte još:

 

Međutim, kako je napomenula, ovim rešenjima nije isključena mogućnost da se posebnim zakonom, ukoliko dođe do promene Ustava, legalizuje pravo na sklapanje braka dve osobe istog pola i priznaju sva pravna dejstva koja iz toga proizilaze, odnosno koja su priznata supružnicima.

Ništa ni od priznavanja crkvenog braka

U najnovijoj verziji Prednacrta GZ odustalo se i od crkvene forme zaključenja braka, koji bi bio priznat kao i onaj zaključen pred matičarem. I u ovom slučaju ograničenja postavlja Ustav Srbije, koji predviđa da se brak sklapa pred nadležnim državnim organom.

- Sklapanje braka u verskoj formi je dozvoljeno, bilo pre bilo posle sklapanja građanskog braka, ali brak sklopljen samo u crkvenoj formi ne bi imao dejstva - naglasila je Cvejić Jančić.

 

Taksi

Alo!/ Dejan Briza

 

 

Komentari (4)

NikolaV

02.06.2019 13:48

Dajte ljudima pravo da sklope normalan brak. Kakve to ima veze da li su dva muškarca ili dve žene u pitanju, bitno je da se ljudi poštuju, vole i da su spremni da grade i stvaraju zajedno. Koliko dece ima bez roditelja kojima bi ovakvi brakovi pružili ljubav, dom, pomogli u školovanju i da sutra oni oforme svoje porodice.

slađa

02.06.2019 14:16

U Srbiji neće biti gej brakova u svakom slučaju. Bez ili u EU. Svejedno.

Saradžogla

02.06.2019 15:04

Muzika,davaj ,,Danas majko ženiš svoga sina! ... Dva puta!

Viki

03.06.2019 22:28

A koja bi ih to crkva vencala?