Ljudi
Alo.rs
Ljudi

Alo.rs

Ljudi, Foto: Alo.rs

Prema saopštenju, taj zakon će biti zasnovan na stručnoj praksi i iskustvu, a imaće za cilj da unapredi sistem socijalne zaštite.

U toku je formiranje Radne grupe za izradu nacrta novog zakona, a u svom sastavu će, kažu, imati eminentne stručnjake iz oblasti socijalne zaštite, predstavnike sindikata, civilnog sektora, ali i druge stručnjake koji se bave tom oblašću.

Podsećaju da je važeći zakon rezultat reformskih procesa započetih Strategijom razvoja socijalne zaštite 2005. godine, te da reforma centara za socijalni rad datira iz 2008. godine, kao i da je praksa pokazala da započete promene nisu dale željene rezultate, i da zahteva drugačija, primenjivija rešenja, sagledano je stanje u sistemu, sistematizovana dosadašnja iskustva, loša svojstva i problemi, i na osnovi istih će se pristupiti izradi novih, primenjivijih i kvalitetnijih zakonskih rešenja.

Takođe, aktuelna epidemija korona virusa, u kojoj se Srbija nalazi od marta je nametnula potrebu za unapređenjem zakonskog okvira. Radna grupa će prilikom izrade nacrta zakona imati u vidu i iskustva stečena u višemesečnoj borbi protiv korona virusa.

Pročitajte još: