Novi Sad dobio trg u Dortmundu (FOTO)

Z. Čonkaš | vesti 2017-05-07 23:53:33 2017-05-07 23:53:33

Novi Sad je danas u Dortmundu dobio trg u čast 35 godina dugog pobratimstva ta dva grada.

Privatna arhiva

Govoreći na svečanosti koja je upriličena tim povodom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Novosadski trg, koji se nalazi u srcu jedne od najlepših evropskih metropola, simbol plodne saradnje dva grada.

- Bilo je tu raznih izazova, ali naše prijateljstvo i potreba da budemo što bliži, sve su ih nadjačali. I nije slučajno to što ćemo Novosadskim trgom prvi prošetati tokom velikog festivala Dortbunt – festivala kojim slavimo slobodu, toleranciju, demokratiju, istovremeno se sećajući najveće pošasti u istoriji sveta. I zato danas stojimo zajedno, rame uz rame, protiv svih mračnih sila, protiv zla koje dobija nove obrise u napadima na nevine, na drugačije, u napadima na sve civilizacijske tekovine - naglasio je Vučević. On je poručio domaćinima da želi da znaju da će Novosađani uvek biti sa njima – i kada se raduju i kada tuguju.

- I da znate da nema snage te bombe, niti jačine mržnje, koje će učiniti da budemo manje ljudi i da budemo manje prijatelji – istakao je Vučević i podsetio da su kroz svoju istoriju i Novi Sad i Dortmund bili rušeni i razarani, pa građeni i razvijani.

- Najjači most između dva grada danas čine njihovi umetnici, sportisti, privrednici, turisti i đaci koji se upoznaju i odrastaju u prijateljstvu – ocenio je Vučević.

Dodao je i da se to što imaju Novi Sad i Dortmund na papiru zove Povelja o bratimljenju, a da se u životu zove iskreno prijateljstvo.

- Zahvaljujući i vašoj podršci postigli smo neverovatne uspehe, možda i najveće u istoriji našeg grada – postali smo Evropska prestonica kulture za 2021. godinu i Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu. I idemo dalje, jer imamo još mnogo poslova i planova - poručio je Vučević.

Svečanom programu povodom otvaranja Novosadskoj trga prisustvovali su gradonačelnik Dortmunda Urlih Zirau, počasna građanka Novog Sada Henelore Lamhe, predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života tog grada, srpske dijaspore, KUD Dortmund – Srbija, sportske organizacije dva grada, kao i delegacija grada Rostov iz Rusije.

U okviru posete delegacije Grada Novog Sada Dortmundu, dvojica gradonačelnika Miloš Vučević i Urlih Zirau razgovarali su o mogućnostima za ostvarivanje intenzivnije privredne saradnje i proširivanju poslovanja nemačkih kompanija na naše tržište, posebno u Novi Sad.

Gradonačelnik Vučević susreo se i sa predstavnicima srpske dijaspore, Društva Dortmund – Srbija, i posetio je Pravoslavnu crkvu u Dortmundu.

Expand player
Pogledajte više