VELIKE PROMENE U ŠKOLAMA Uvode se novi obavezni predmeti, ima lepih vesti i za nastavnike

Informatika od prvog, programiranje od trećeg.

škola upis,
škola upis,, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Informatika postaje obavezan predmet od prvog razreda osnovne škole, a programiranje od trećeg razreda, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za Politiku rekao da se u škole vraćaju bazični sportovi, među kojima je i plivanje, jer će se bazeni u manjim mestima ubuduće graditi isključivo u školskom ambijentu.

"Specijalizovana odeljenja za sportiste, osim u prestoničkoj Sportskoj gimnaziji, postojaće u još pet gradova u Srbiji. Akreditaciju za međunarodnu maturu imaju tri srpske gimnazije za po jedno odeljenje - niška ''Svetozar Marković'' i 10. beogradska "Mihajlo Pupin, a od ranije i novosadska 'Jovan Jovanović Zmaj'...", naveo je ministar prosvete.

Kaže da ove godine uvodimo odeljenja za učenike nadarene za istoriju i geografiju, a imaćemo i specijalizovane smerove u gimnazijama za razne tipove umetnosti.

"Iz umetničkih gimnazija đaci će moći da nastave školovanje na fakultetima, recimo, dramskih, muzičkih umetnosti, ali i političkih nauka", rekao je Šarčević.

"Idemo na razvoj kreativnih industrija od nivoa gimnazijskih odeljenja u kojima će se polagati opšta matura", kazao je on i dodao da u daljoj budućnosti možemo imati i ekonomske gimnazije.

Srednje medicinske, poljoprivredne i tehniške škole dobro funkcionišu, nećemo ih dirati, navodi ministar.

Na pitanje koliko će nastavnika dobiti rešenja za stalni posao u prvom krugu, kaže da će se prvo rešiti situacija sa najdužim stažom na određeno i u toj grupi za prvi krug se javilo oko 5.000 ljudi.

Za njih će konkurs biti raspisan do kraja meseca, kaže Šarčević, podsećajući da nije reč o zapošljavanju novih kadrova, nego onih koji čekaju 10, 15 i 19 godina i status im se menja s određenog na neodređeno radno vreme.

Povezane vesti

 • Korisnik: Siroma
  27/01/2020 - 14:36
  Ali to je ipak za one tzv "vidljive" za ministarstvo. Šta da rade osuđenici sa diplomama koji su na birou petnaest, dvadeset godina, nevidljivi su i nemaju izbora jer nemaju ujku, strinu ni člansku kartu? Većina je takvih iz struke a izlaz se ne vidi....
 • Korisnik: Čika Pera
  27/01/2020 - 13:02
  Naravno....21. Vek je....nece valjda veronauku da uvedu i zatupe decu jos vise.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi