korona virus
EPA

 

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

- Svako je obavezan da u zatvorenom prostoru javne namene koristi masku i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od dva metra. U javnom prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske. Zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja nemaju postavljenu zaštitnu masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Vozači i putnici taksi vozila moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu. Na svim pijacama je obavezna upotreba zaštitne maske. Ovo se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace - navodi se u naredbi Štaba.

Organizovana okupljanja na prostoru javne namene - u zatvorenom ili na otvorenom prostoru - dozvoljena su samo kada se okuplja do 20 osoba. Pod organizovanim okupljanjem naročito se smatraju: proslave, muzičke, zabavne i kulturne manifestacije, sportski događaji sa prisustvom publike i slična okupljanja.

4 kvadrata po sobi, distanca minimum 2 metra

Minimalna površina raspoloživog prostora je četiri kvadratna metra po osobi. Obavezno je džanje distance od dva metra, ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata i to tako da u delu zatvorenog prostora usluge se neće pružati od 21 čas do 6 časova narednog dana a u delu otvorenog prostora usluge se neće pružati od 23 časa do 6 časova narednog dana.

U ugostiteljskom objektu, kockarnici i kladionici u zatvorenom prostoru broj gostiju se ograničava na minimalno četiri kvadratna metra korisne površine po gostu.

Kiša, sunce, kafić, šetnja, vremenska prognoza

Alo!/Vladimir Marković

Kiša, sunce, kafić, šetnja, vremenska prognoza, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Osoblje je obavezno da sve vreme koristi zaštitnu masku. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Ovo znači da prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i slično, gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.

Za svakim stolom sredstvo za dezinfekciju ruku

Na ulazu u objekat i u toaletu objekta obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku, stoji u naredbi. U letnjim baštama broj gostiju se ograničava na minimalno dva kvadratna metra površine bašte po gostu.

- Ukoliko postoji mogućnost da se bašta otvorenog tipa proširi zauzećem javne površine, dozvoljeno je proširenje na javnu površinu bez povećanja kapaciteta (broj stolova i stolica), ukoliko se na ovaj način smanjuje epidemiološki rizik po goste, pod uslovom da se ne ometa slobodan prolaz pešaka i ne ugrožava bezbednost kretanja. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom. Takođe, prilikom dolaska, odlaska, odlaska u toalet i slično, gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku. Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati. Za svakim stolom i u toaletu obavezno je sredstvo za dezinfekciju ruku. Pribor i posuđe se moraju prati isključivo mašinski - piše u naredbi Štaba.

Putnici i maske

M. Š.

Putnici i maske , Foto: M. Š.

Zabranjen rad zatvorenih bazena, spa i velnes centara

U prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje četiri kvadratna metra korisne površine po potrošaču. Broj korisnika otvorenih bazena se ograničava na četiri kvadratna metra površine vode i površine za ležaljke po korisniku, uz obavezno držanje distance od 2 metra.

Zabranjuje se rad zatvorenih bazena osim u svrhu treninga vaterpolista i plivačkih ekipa, pri čemu se broj korisnika ograničava na četiri kvadratna metra površine vode po korisniku.

- Na prodajnim, ugostiteljskim i drugim objektima i površinama gde je broj korisnika ograničen, obavezno je da informacija o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika bude istaknuta i jasno uočljiva na ulazu. U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obaveza je držanja fizičke distance od dva metra, osim ukoliko borave sa licima iz porodičnog ili zajedničkog domaćinstva. Zabranjuje se rad spa i velnes centara. Rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija) - stoji u naredbi Štaba.

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Ponašanje u verskim objektima

U verskim objektima i prilikom verskih obreda primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

U stambenim zgradama primenjivati najmanje jednom dnevno dezinfekciju zajedničkih prostorija, a više puta dnevno dezinfekciju rukohvata, kvaka, prekidača, dugmadi u liftu. JKP "Medijana" Niš je naloženo da vrši vanredno pranje ulica i javnih površina primenjujući adekvatno dezinfekciono sredstvo a Institutu za javno zdravlje Niš da, sa početkom rada nove laboratorije "Vatreno oko", obezbedi efikasno i pravovremeno testiranje po utvrđenim kriterijumima.

Obezbediti pravovremeno informisanje građana na efikasan i verodostojan način sa akcentom na edukaciji.

Ko krši naredbu – zabrana rada na sedam dana

Kao posebna mera prevencije širenja zarazne bolesti KOVID-19 određuje se momentalni prekid rada i zatvaranje na period od sedam dana objekata ugostiteljskih, prodajnih i drugih napred navedenih usluga, ukoliko se neposrednom kontrolom nadležnih organa ustanovi značajnije odstupanje od sprovođenja napred navedenih mera.

O sprovođenju mera staraće se komunalna policija, inspekcijski i drugi zakonom zaduženi organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica u skladu sa članom 113. i članom 114. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, kao i u skladu sa drugim zakonima.

Pročitajte još: