KAKO JE MOGUĆE DA SE OVO DESILO?! Novčanica sa Titovim likom ima neverovatnu grešku! Da li je primećujete? (FOTO)

Imena države su se menjala, ali ne i dinar, koji je stekao kultni status te je "jugoslavenski" prestao da bude kada ga je Srbija zamenila srpskim dinarom.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo

Jugoslavenski dinar bila je valuta koja se počela da se koristi u Kraljevini SHS od 1920, a potom se koristila u Kraljevini Jugoslaviji, socijalističkoj Jugoslaviji, pa u Saveznoj republici Jugoslaviji.

Imena države su se menjala, ali ne i dinar, koji je stekao kultni status te je "jugoslavenski" prestao da bude kada ga je Srbija zamenila srpskim dinarom, a Crna Gora evrom - godinama nakon što se nekadašnja Jugoslavija raspala.

Početkom osamdesetih donesena je odluka da se postojeća serija novca zameni novom, modernijom. U novoj seriji, svaka pojedina novčanica je trebala da predtavlja jednu od jugoslavenskih republika, na licu bi imala jednu ličnost iz te republike, a na naličju motiv iz te republike.

MILUTIN IMA 170 KILA, NE SILAZI SA TRAKTORA I VELIKI JE CAR! Pojedem 40 palačinki, ali mrzim tanke. Volem čvarke i slaninu, sve osim cvekle! Platio bih Tomu Filu da me brani od nje!

Najmanja novčanica od 10 dinara predstavljala bi najmanju republiku, Crnu Goru, a najveća postojeća od 1.000 dinara najveću republiku, Srbiju, a uvela bi se i nova novčanica od 5.000 dinara koja bi predstavljala Jugoslaviju. Prvo je trebala da bude izdata najveća novčanica, a zatim bi se postupno zamenjivale novčanice manjih apoena.

Novčanica, Tito
Novčanica, Tito, Foto: Printscreen

Godine 1985. izlazi nova serija novčanica, koja je započeta uvođenjem novčanice od 5.000 dinara s likom preminulog jugoslavenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Ta je, do tada najveća izdana i dugo iščekivana novčanica izazvala je pravu buru u javnosti, a ona traje i danas - ne zbog njene vrednosti, već greške koju ispočetka niko nije primetio. Naime, uz lik Tita upisana je i godina njegovog rođenja i smrti. Umesto 1892- 1980, na novčanici je pisalo 1892-1930 - pa je prema njoj Tito umro 50 godina ranije!

135. GODINA OD ROĐENJA MAJORA DRAGUTINA GAVRILOVIĆA Sećanje oficira koji je herojskim govorom i jurišom osvetalo obraz srpske prestonice, ali Srbija je bila nemilosrdna prema njemu

Ono što je zanimljivo, da čak ni nakon uočavanja greške, ta novčanica nije povučena iz opticaja, jer je generalni direktor tadašnjeg Zavoda za izradu novčanica rekao kako je od 14 miliona novčanica, njih samo 4 posto s greškom.

To znači da je grešku na sebi imalo oko 560 novčanica, a prema međunarodnim propisima država koja pusti više od jednog promila novčanica s vidljivom greškom, treba da povuče čitav novac iz opticaja.

Novčanica, Tito
Novčanica, Tito, Foto: Printscreen

Ipak, pogrešna godina smrti Tita nije jedina greška kod ove novčanice.

Naime, niti je službeno spomenut datum kad se pušta u opticaj, a izgled i opis novčanice bio je posve različit od onog što je najavljeno u službenom listu SFRJ, JANI.

Druga novčanica trebala je da bude u apoenu od 1.000 dinara, s datumom izdavanja 1986. što bi predstavljalo SR Srbiju i na licu je trebala da ima portret Vuka Stefanovića Karadžića.

"MISLIMO DA NAM JE ĆERKA ŽIVA, UDATA I IMA SVOJU DECU" Ljubomiru i Sunčici su rekli da im je dete umrlo 1986. a onda su počeli da kopaju dublje i došli do uznemirujućih saznanja!

Sve matrice su bile gotove i novčanica je bila spremna za puštanje, ali nikada nije puštena u opticaj.

S obzirom na hiperinflaciju, pojavila se potreba za novčanicama sve većih apoena, a ne sve manjih.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi