Saobraćajna policija
Alo!/ Dejan Briza
Saobraćajna policija

Alo!/ Dejan Briza

Saobraćajna policija, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Od 3. aprila ove godine prestaje da važi trajna registracija za mopede. Nakon tog datuma, svi mopedi moraće da imaju standardnu registraciju i da je obnavljaju svake godine.

Na ulicama i dalje mogu da se vide skuteri sa novim i starim, tj. trajnim tablicama. Zašto jedni mogu trajno da se registruju, a drugi ne?

Odgovor je sledeći – pre više godina izmenjen je Zakon o bezbednosti saobraćaja, ali nije donet određeni podzakonski akt u vezi tehničkih pregleda, pa je mopedima sa trajnom registracijom ostavljena mogućnost da zadrže taj status ukoliko ne dođe do promene vlasnika.

Pročitajte još:

 

Dakle, mopedi već dugo ne mogu da dobiju trajnu registraciju, ali oni koji su je imali, mogli su da je zadrže. Sve do sada, tj. do aprila 2019. godine.

SKUTER S KOGA JE DEMONTIRANA BOMBA

E-STOK/ MASANORI JOŠIDA

Foto: E-STOK/ MASANORI JOŠIDA

Naime, 2018. godine u aprilu stupio je na snagu izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja, pa je vlasnicima mopeda sa trajnom registracijom ostavljeno godinu dana da uzmu nove tablice, tj. da obave standardnu registraciju.

Dobijaju novu saobraćajnu dozvolu (umesto potvrde o registraciji), nove registarske tablice i registracionu nalepnicu. Takođe, registracija se produžava svake godine, što znači da moped mora da prođe tehnički pregled, a važe ista pravila kao za automobile.

Sve mora da bude ispravno i bez izmena ili dodataka kada su u pitanju svetla, sedišta, upravljač i drugi delovi – samo po fabričkim specifikacijama.

Pročitajte i ovo:

 

Problem sa „kategorizacijom“

Probleme kod „preregistracije“ imaće mnogi vlasnici mopeda koji nemaju svu dokumentaciju ili im je maksimalna brzina veća od 45 km/h.

Probleme će imati mnogi vlasnici Tomos motocikala (APN, ATX…) pošto im je maksimalna brzina preko 45 km/h. Imaće osetno veće troškove – skuplja registracija nego za moped i to svake godine, plus eventualno polaganje za A1 kategoriju.

Ukoliko neko nema dokumentaciju o tehničkim karakteristikama, a siguran je da maksimalna brzina nije veća od 45 km/h, može na određenim tehničkim pregledima da obavi testiranje i dobije potvrdu.

Ovo ne važi samo za mopede

Ukida se trajna registracija i za radne mašine, motokultivatore i traktore. Dakle, njihove potvrde o registraciji prestaju da važe 3. aprila ove godine.