Lepo vreme, toplo, sunčano, Knez Mihailova, Beograd
Kristina Bezbradica / Alo!
Lepo vreme, toplo, sunčano, Knez Mihailova, Beograd

Kristina Bezbradica / Alo!

Ilustracija, Foto: Kristina Bezbradica / Alo!

Zoran je uvek vodio računa o svom telu, nikada nije imao viška kilograma, čak je, smatra, bio i mršav. Otkako je počeo da radi, za manje od godinu dana počeo je da dobija stomačić. On sam nije ništa primećivao, jer su se kilogrami polako gomilali.

Pročitajte još:

 

Ovo je njegova ispovest:

Jedno jutro, dok sam završavao svoj doručak, a niz bradu mi curili prilozi, obratila mi se sramežljivo koleginica: Nemoj da se uvrediš, ali ti si se otkako radiš dobro ugojio. Savetujem ti da obratiš pažnju".

Zastade mi zalogaj u grlu, kiselo se nasmejah i dovrših doručak. Njena rečenica potpuno me je poremetila iz koloseka. Ništa nisam promenio u ishrani, a kada sam stao na vagi je bilo 10 kilograma više.

Stomak Pivski Gojaznost Debljina

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada sam počeo da radim imao sam 73, a danas 85, znači ne 10 kilograma, nego 12, a pojavio mi se i stomačić koji nikada nisam imao. Odakle tu? Jedam apsolutno isto kao i pre nego što sam počeo da radim u kancelariji. Imam pet obroka, nikada ne preskačem doručak, obavezno je tu i jogrut ili kafa, užinu kupujem u pekari, malo samo da premostim do ručka, a onda ide prava sprska trpeza - supa, neko varivo, neka salata... potom kafa ili neko voće, a večera nije nikada posle osam... I kako ja za tako malo vremena dobih stomačinu (ne pijem pivo, ponekad neka rakija, dobro vino), koju evo danima krijem noseći široki džemper.

Shvatih nekoliko činjenica - radim u kancelariji, ne krećem se mnogo, tih osam sati skoru uvek presedim, retko pravim neku pauzu. Nemam neke aktivnosti, ne idem više u duge šetnje jer me posao iznuri skroz i isisa poslednji atom snage. Sva šetnja mi je od posla do pekare i nazad. Nju, pekaru, jednostavno ne mogu da zaobiđem.

 

 

Ima još jedna stvar - nosim dugačku bradu i ona je sakrila ono što bih prvo primetio, obraze i podbradak.

Zahvalan sam koleginici do neba jer mi je skrenula pažnju. Ne bih primetio još sigurno novih 10 kilograma. Za početak, iako sam uvek jeo iz pekare, izbacio sam testeninu, i umesto kifli, buhtli uzimam voće, a i više se šetam.