U JAVNOST ISPLIVAO SKANDALOZAN PRAVILNIK Niško taksi udruženje zabranilo svojim taksistima da voze JEDNU GRUPU LJUDI! Sramota za celu Srbiju!

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković za „Alo!“ navodi da se ovakvim ispadima mora stati na put.

Taksi, Taksista
Taksi, Taksista, Foto: Alo!/Dejan Briza

* "Centrala preko telefona ne može da vidi mušteriju i ako odete na adresu i vidite da su Romi, odmah dodajte gas i idite. Javite centrali da poziv nije u redu i bićete vraćeni na stajalište“, navodi se u brošuri namenjenoj taksistima

* Država Srbija se trudi da Romi više ne budu marginalizovani deo društva

* Jedno taksi udruženje iz Niša krenulo je u potpuno suprotnom pravcu

Naime, na internetu se pojavio pravilnik koji moraju da poštuju svi vozači izvesnog taksi udruženja iz grada na Nišavi, a u kome se navodi da svaki taksista koji uoči da je njegovu uslugu zatražio Rom „odmah doda gas i nestane“.

„Centrala preko telefona ne može da vidi mušteriju i ako odete na adresu i vidite da su Romi, odmah idite. Javite centrali da poziv nije u redu i bićete vraćeni na stajalište“, navodi se u pravilniku.

 

Taksistima se u ovom diskriminatorskom uputstvu predočava i da Romi najviše traže vožnju kod jedne poznate niške pekare, ali i da često daju drugima da umesto njih pozovu taksi, zbog čega „moraju da budu oprezni“.

„Ukoliko vam centrala da adresu u Beograd Mali (niško naselje u kome živi veliki broj Roma) i napomene da je poziv u redu, prihvatite vožnju i odvezite stranku“, navodi se u brošuri kao izuzetak od pravila.
Međutim, posebno se ističe da se u vozilo ne primaju Romi koji su stopiranjem zatražili vožnju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković za „Alo!“ navodi da se ovakvim ispadima mora stati na put.

- Osuđujemo postupak taksi udruženja i nadamo se da će povodom ovog slučaja danas biti podneta pritužba - rečeno je našem listu iz sektora za odnose sa javnošću poverenika za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković.

Folk pevač i predsednik Centra za ljudska prava i nacionalne manjine Hasan Dudić za „Alo!“ kaže da je postupak taksi udruženja iz Niša najgnusniji čin diskriminacije, zbog čega nadležni moraju da reaguju.

- Grad Niš ne bi smeo da toleriše ovakve postupke. Romi su uz Srbe bili uvek kada im je bilo najteže i jedino su oni ostali verni Srbiji. Oni ni najmanje nisu zaslužili da se na ovakav način šikaniraju - kaže Dudić.

Hasan Dudić
Hasan Dudić, Foto: Alo! / Rajko Ristić

Bonus video

Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!

 

 • Korisnik: NikolaV
  06/08/2019 - 12:10
  Ja čitao u novinama da četa policije mora da prati radnike kada nešto mora da se obavi u romskom naselju iz okoline Niša. A taksista mora tamo da udje sam u sred noći!
 • Korisnik: 😑
  05/08/2019 - 09:17
  Da li postoji neki opravdani razlog?
 • Korisnik: N6
  05/08/2019 - 09:03
  Pa naravno kad romi kazu taksisti da vozi u njihovo naselje onda ga zavuču u neku uličicu izvuku nož i uzmu ceo pazar i na kraju ga pretuku. Sledeća situacija je da ti udje neuredan,prljav,strokav... neretko ne plate i pobegnu...
 • Korisnik: .
  05/08/2019 - 07:59
  Verovatno normalno plate vožnju i ne prave bilo kakve probleme.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi