OTIMAJU NAM NIKOLU TESLU U EU uče decu da je naš najveći naučnik bio Hrvat

Na stranici kutka za učenje zvaničnog veb-sajta Evropske unije, na kome deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odeljku Hrvatska, stoji da je Nikola Tesla "čuveni hrvatski naučnik".

 

Nikola Tesla
Nikola Tesla, Foto: Youtube/Printscreen

Rođen u Austro-Ugarskoj 

Deca koja žele da nauče nešto o Hrvatskoj, moći će da kroz interaktivnu mapu saznaju da se ta zemlja nalazi na raskršću centralne Evrope, Mediterana i Balkana. Međutim, prema toj interaktivnoj igri, Nikola Tesla je bio „čuveni hrvatski naučnik, koji je među prvima otkrio rendgenske snimke“.

Inače, Nikola Tesla rođen je u Austrougarskoj u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, ali nikada nije živeo u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni sveštenik i obično se o njemu govori kao Amerikancu srpskog porekla, budući da je veći deo života proveo u SAD i da je umro u Njujorku kao američki državljanin.

Na istoj, edukativnoj stranici se, između ostalog, kaže i da je hemijska olovka (ballpoint pen) hrvatski izum. Kreatori igre su i u tome pogrešili, navodi RTS.

Eduard Slavoljub Penkala jeste bio hrvatski naučnik i biznismen slovačkog porekla, koji je patentirao i proizveo mehaničku olovku, odnosno olovku u koju se stavlja hemijska olovka kao uložak i po kome se nalivpero u ovom regionu često naziva penkalo.

Izumiteljem bolpoint olovke, odnosno hemijske olovke ili olovke sa kuglicom smatra se Amerikanac Džon Džejkob Loud.

Moglo bi se, zato, pretpostaviti da kod kreatora interaktivne igre o članicama EU postoji i problem sa prevodom, konstatuje RTS.

Povezane vesti

 • Korisnik: Bane
  07/05/2020 - 18:11
  Važno da srpski politički volovi idiotski jure u nacističku - eu, pod hitlerovskom packom. Manite se te "evropske" gamadi. Ej, volovi, bombardovani ste od nacista, uzimaju vam teritorije, zezaju vas jer znaju da ste podmitljivi i prave vas robovima. Ej, volovi.
  • Komandant 1001 @Bane
   08/05/2020 - 14:07
   Bane, svaka ti čast.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi