Nikola Tesla
Youtube/Printscreen
Nikola Tesla

Youtube/Printscreen

Nikola Tesla, Foto: Youtube/Printscreen

Neoboriv dokaz 

Često se polemisalo o tome da li je Nikola Tesla Srbin ili Hrvat, međutim, nema nikakve sumnje da je naučnik bio srpskog porekla, kao i da mu je otac bio pravoslavni sveštenik. O njemu se obično govori kao Amerikancu sprskog porekla, budući da je veći deo života proveo u SAD i da je umro u Njujorku kao američki državljanin.

Nikola Tesla je imao impozantnu listu dostignuća, a rani biografi okarakterisali su ga kao asketu, introvertnog i opsednutog.

Donosimo krštenicu koja je neoboriv dokaz za tvrdnju o poreklu jednog od naših najvećih naučnika.

krštenica Nikole Tesle

Pink.rs

krštenica Nikole Tesle, Foto: Pink.rs

Takođe, još dokaza nalazi se i u knjizi " Nikola Tesla - Prepiska sa rodbinom" sa oko 70 000 pisama koje je slavni naučnik sačuvao, a koje je primio od različitih ljudi ili institucija, a od kojih su veoma interesantna ona koja su stizala od rodbine.

Ta prepiska je trajala šezdeset godina, a veći broj objavljenih pisama su ona koje je Tesla primio. U njima se takođe jasno vidi da je pravoslavnog porekla.

Teslin otac bio srpski pravoslavni sveštenik, a ovaj čovek ga je krstio!

Nikola Tesla bio je sin protojereja Milutina Tesle, srpskog pravoslavnog sveštenika u Smiljanu, koji je služio u svom parohijskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, u kojem je kao dečak, slavni naučnik oglašavao zvona. Otac Milutin kao i cela porodica slavili su slavu Sv. Đorđa.

Teslina majka zvala se Georgina Đuka, rođena Mandić, a njen otac i brat takođe su bili srpski pravoslavni sveštenici. Teslu je krstio sveštenik Tom Oklopdžija.

krštenica Nikole Tesle

Pink.rs

krštenica Nikole Tesle, Foto: Pink.rs

- Nadamo se da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika - poručuju iz Ministarstva.

Komentari (2)

Ahaha

12.05.2020 22:10

Nikola Tesla je rodjen u Austougarskoj, umro je u SAD, nikada nije krocio u Hrvatsku jer ona tada nije postojala. Nadam se da ovo sve razjasnjava. Hvala.

Dubravko

14.05.2020 19:39

Zna se i za Ivu Andrića i Josipa Pančića, gdje su rođeni,tko su im bili roditelji, u kojoj crkvi su kršteni,koji svećenici su ih krstili i upisali matice krštenih,sve se to zna i postoje materijalni dokazi. Anketirajte o ta 2 velikana 1000 slučajnih prolaznika iz Knez Mihajlove. Nikola Tesla je rođen u HR,završio osnovnu školu i maturirao.U SRB je bio jednom,kao odrastao čovjek na 23 sata i nikada više. Ipak,bio bih sretan,da nitko u HR ne govori za Teslu da je Hrvat, ali volimo ga.Tesla=svetost