Niko nikad nije video sahranu nekog od njih, a za to postoji dobar razlog!

Espreso/N.M. | vesti 2019-02-03 13:04:23 2019-02-03 13:04:23

Već godinama unazad raspredaju se priče o sahranjivanju najmnogoljudnijjeg naroda na svetu u Srbiji. Odnosno - gde se sahranjuju preminuli Kinezi?

Alo!/ Rajko Ristić

Prema podacima MUP iz 2017. godine 1.126 je stalno nastanjenih Kineza u Srbiji, dok 3.260 ima odobren privremeni boravak. Poslednjih 20 godina, počeli su masovno da naseljavaju našu zemlju, a prema mišljenju mnogih, kineska imigracija u Srbiju je podstaknuta nakon što su bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević i njegova supruga Mira Marković posetili Kinu 1997. godine. U avgustu 1998. godine u Srbiji je bilo 30 državljana Kine.

Pročitajte još:

Bilo kako bilo, "bum" zvani Kinezi, u našoj državi odavno je zanemaren, a pojedini često navode da i Kinezi odlaze iz Srbije.

Ipak, kako izgleda kineska sahrana i šta biva sa preminulim kineskim državljanima u Srbiji, niko nije video.

Preporučujemo i ovo:

Iz JKP Pogrebne usluge Beograd, za Espreso.rs kažu da je u Beogradu sahranjen samo jedan kineski državljanin u julu 2009. godine, polaganjem tela u kovčeg.

- Tradicionalan način sahranjivanja kineskih državljana je putem kremacije posmrtnih ostataka. U periodu od 1987. godine do danas JKP "Pogrebne usluge" Beograd je izvršilo 38 kremacija preminulih lica - Kineskih državljana. Jedini kineski državaljanin koji je sahranjen na klasičan način, polaganjem posmrtnih ostataka sa kovčegom u zemlju je sahranjen na groblju Zbeg, 4. jula 2009. godine.

Nakon kremacije, urne kineskih državljana se transportuju u Kinu, bilo od strane rodbine ili predstavnika Kineske ambasade u Beogradu. Sve urne sa posmrtnim ostacima kineskih državljana su preuzete i prenete u Kinu.

Prvi Kinez u Srbiji i Beogradu bio Kang Juvej, veliki reformator koji je u Srbiji došao vozom iz Budimpešte 1908. godine, kada je kao carski savetnik, zbog teških prilika u Kini bio primoran da je napusti begom u inostranstvo.

Iako je sahranjivane Kineza u Srbiji gotovo nemoguće videti, zanimljivo je to što Srbija iz Kine uvodi nadgrobne spomenike! Oni su dosta jeftiniji nego naši, te su Kinezi poljuljali rad domaćih kamenorezaca.

 

Expand player
Pogledajte više