Nestalo jevanđelje i vredne slike iz crkve!

Tanjug | vesti 2017-11-22 12:58:52 2017-11-22 12:58:52

Joviša Slavković književnik i istraživač iz Dragačeva prijavio je čačanskoj policiji i žičkoj eparhiji nestanak crkvenih knjiga iz 18. veka, koje su nestale iz Crkve Svetog Ilije u Viči.

Profimedia

"To su veoma retke knjige, koje su bile i navredniji inventar u ovoj crkvi", rekao je Slavković i dodao da je pre nekoliko dana bio u Viči s namerom da piše hroniku o ovom selu.

"Pitao sam mesnog paroha Miluna Stevanovića koji je došao pre pet godina na službu u Viču, ali on mi je rekao da ih nije zatekao. Među knjigama su četvorojevanđelje iz 1794. štampano u Rusiji ukrašeno i presvučeno kožom, psaltir i trebnik štampan u Moskvi", kazao je Slavković za Glas zapadne Srbije.

Slavković kaže da su ove knjige dospele u Viču preko Aleksandra Suhanova učitelja u ovom mestu koji je poreklom Rus i koji se tada zajedno sa sveštenikom Milanom Nedovićem najviše zauzeo za gradnju crkve.

Sveštenik crkve u Vuči paroh Milun Stefanović kaže da još uvek nema blagoslov od crkvenih vlasti da priča o tome, ali da izvezne knjige postoje.

"U crkvi postoji četvorojevanđelje koje nije iz 18. veka već je crkvi poklonjeno 1940. Ne znam odakle Slavkoviću uvid u crkvene knjige i ja tako nešto o čemu on priča nisam zatekao kada sam došao u službu u ovoj crkvi", rekao je Stefanović.

Expand player
Pogledajte više