Nenad Mirković
RINA
Nenad Mirković

RINA

Nenad Mirković, Foto: RINA

Rođeni Beograđanin, Nenad Mirković, po obrazovanju elektroinženjer, ali po profesiji je jedan od najtraženijih srpskih slikara preko okeana. Talanet je nasledio od oca, čuvenog umetnika Branislava i odrastajući u njegovom ateljeu već sa tri godine počeo nevešto da barata četkicom.

Pre tri decenije odlučio je da se preseli u Hjuston i u obećanoj zemlji vrlo brzo postao jedan od najpriznatijih slikara. Izdvojio se kao izuzetan portretista, pa su ispod njegove spretne ruke zablistale balerine, Bob Houp, Solunac Dragutin i Tina Tarner, ali i mnogi poznati guverneri i političari. Mišljenja je da jedna originalna slika vredi više nego 100 kopija, a jedno njegovo delo prodato je za čak 75.000 dolara.

- U Americi teško možete da živite od slikarstva, ako niste baš mnogo talentovani. Ako prepoznaju vaš rad onda vas cene kao da ste Bogom dani. Ja sam pronašo put do njihovih srca i ne znam ni koliko sam slika do sada prodao koje krase američke domove. Slikarstvo je za mene svojevrsna konekcija sa univerzumom, spoj mašte, života, ljubavi i mudrosti i sve to pretočeno u dela - priča za RINU ovaj srpski slikar.

Pre nego što se otisnuo na dugačak put i svoju bazu pronašao u Hjustonu, radio je dvanaest godina kao ilustrator za "Politikin zabavnik", za to radno mesto bilo je prijavljeno preko 2500 kandidata, a izabrali su samo njega. Ono po čemu se Mirković ističe jeste korišćenje raznovrsnih tehnika.

- Koristim ulje, akrilik, vodene boje, sve zavisi od onog šta mušterija traži. Lepo je kad čujete da vas zovu "slikar sa sto stilova", ponosan sam na to - kaže Nenad.

Ističe da je talenat jako važan, ali i inspiracija. A, njegova nepresušna muza je supruga Dona. Najviše vili da radi po noći, a obavezno slika sa slušalicama u ušima a na njegovom repertoaru se kako kaže, najčešće nađu klasična i narodna srpska muzika.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: