Stranke su oslobođene i plaćanja takse
Petar Marković
Stranke su oslobođene i plaćanja takse

Petar Marković

Stranke su oslobođene i plaćanja takse, Foto: Petar Marković

Građani su oslobođeni plaćanja takse za te podatke, čime štede i vreme i novac.

Puna primena ZUP-a planirana je od jula iduće godine, a primena pojedinih odredaba počeće za 90 dana od usvajanja u parlamentu. Naime, 90 dana od usvajanja državni službenici će sve podatke koji se tiču građana, a nalaze se u službenim evidencijama, morati sami da obezbede.

- Građanin će podnositi zahteve, a dokumenta će pribavljati organi iz službene evidencije, po službenoj dužnosti. Da bi se to obezbedilo, predviđena je individualna odgovornost službenika, koja podrazumeva prekršajne i novčane kazne od 5.000 do 50.000 dinara. Građani će biti oslobođeni plaćanja takse, čime im se štedi vreme i novac - stoji u objašnjenju ministarstva.

Kori Udovički

Goran Srdanov

Kori Udovički, Foto: Goran Srdanov

Primena zakona omogući će građanima da budu u kontaktu sa upravnom bez fizičkog prisustva, pa će tako, kada se ispune tehnički preduslovi, biti omogućeno podnošenje raznih zahteva bez čekanja u redovima, dobijanje informacije u vezi sa postupkom, pa i dostavljanje rešenja na adresu elektronske pošte.

Zakon predviđa i da će građani u budućnosti moći da dobiju rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu i u obliku elektronskog dokumenta, koji je elektronski potpisan u skladu sa zakonom i dostavljen na imejl adresu stranke, ukoliko joj to bude odgovaralo. Takođe, građani će moći, predviđa ZUP, da prate tok postupka, čime će se postići veća transparntnost, a sa druge strane će biti smanjena mogućnost korupcije.

Zakonodavac, takođe, tvrdi da će građanin postati upućen i informisan u vezi sa svim detaljima postupka i da će, osim toga, uštede biti ostvarene i u privredi, kako u novcu, tako i u vremenu, zbog olakšanih procedura, pošto će upravni postupci biti pojednostavljeni i u određenoj meri automatizovani.

Kako je predlagač Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave naveo u obrazloženju, zakon menja odnos uprave prema građanima transformišući je u servis građana i privrede, ono što moderne evropske uprave već jesu.

Izvodi

K. Kamenov

Izvodi, Foto: K. Kamenov

 

Novi cenovnik

Tip dokumenta                                                                           

Troškovi promene ličnih dokumenata po promeni prezimena nakon venčanja  stara cena: 10.665 nova cena: 7.170

Troškovi ostvarivanja prava na upis deteta u predškolsku ustanovu stara cena: 2.509 nova cena: 854  

Troškovi prijave ličnog imena deteta zbog upisa u matičnu knjigu rođenih i prijavu prebivališta 

stara cena: 3.402  nova cena: 584

Promena lične karte stara cena: 4.079,03 nova cena: 2.009,5

Promena pasoša  stara cena: 4.454  nova cena: 3.600

Promena vozačke dozvole stara cena: 2.130 nova cena: 1.561

* * Cene u dinarima, računajući i utrošak vremena građani bi godišnje mogli da uštede nekoliko hiljada dinara

Komentari (3)

milomir.dv

01.03.2016 16:35

Biće to pomeranje u nedogled,mnoge generacije u Srbiji ne dožive primene zakona koji im idu u korist.Oni propisi koji građanima prave trošak stupaju na snagu odmah.

ana

01.03.2016 17:49

Iskreno bojim se. Nahranite Lajku i ništa ne dirajte.

bolid

01.03.2016 19:15

Za kog treba da glasam?