Insert iz filma
Promo
Insert iz filma

Promo

Insert iz filma, Foto: Promo

Najoštrije kritike ovaj film je primio od prohrvatski orijentisanog kritičara Džeja Vajsberga na američkom portalu „variety“, koji je film okarakterisao kao „propagandu“ i „antihrvatski“.

Nakon što je na svetskoj filmskoj mreži IMDB ovaj film dobio ocenu veću i od čuvenog filma „Kum“, sklonjen je sa njihove liste za ocenjivanje gledalaca.

Snimanje filma

Promo

Snimanje filma "Dara iz Jasenovca" , Foto: Promo

Kako ocenjuje istoričar i analitičar Nemanja Starović, takav tretman „Dare“ posledica je upravo pomenute prohrvatske i antisrpske kampanje pojedinaca.

- Izostanak nominacije „Dare iz Jasenovca“ za prestižnu nagradu Zlatni globus posledica je užasne kampanje, koja se protivu ovog filma koji svedoči o užasima Jasenovačkog logora vodi iz pojedinih prestonica regiona, a nažalost nailazi na plodno tle u zapadnoj javnosti, još uvek zadojenoj antisrpskim narativima kreiranim 90-ih godina, zbog čega se omalovažavaju čak i nevine srpske žrtve iz Drugog svetskog rata - kaže Starović.

nem

Nemanja Starović

Tanjug/Dimitrije Goll

Nemanja Starović, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On dodaje da domaća javnost i autor ne treba da žale za stranim priznanjima.

- Ne bi trebalo, međutim, žaliti zbog izostanka međunarodnih priznanja koja ovaj film nesumnjivo zaslužuje, budući da je najveći značaj „Dare iz Jasenovca“ u tome što će istinu o stradanju srpskog naroda na prijemčiv način približiti mlađim naraštajima u našoj sopstvenoj državi i time postati ugaoni kamen u izgradnji kulture sećanja, koja predstavlja dug prema prošlost i zalog za budućnost - Nemanja Starović, istoričar i analitičar.