DUVA JAK VETAR, POČELO JE PRAVO SMRZAVANJE! Nekada je košava znala da duva i po MESEC DANA, a evo kada će konačno PRESTATI!

U narodu postoje verovanja da košava može da traje tri, sedam ili čak 21 dan!

Vetar
Foto: Profimedia

Od oktobra do decembra, kada je najčešći i najjači, muku mučimo sa jugoistočnim vetrom koji nosi turski naziv. Košava duva samo u Srbiji i u delovima Bugarske i Rumunije, a prethodnih dana pri brzini od 15 metara u sekundi kvarila je jesenje sunčane dane.

 

- Košava će večeras oslabiti i na prostoru Beograda, te nas do kraja nedelje čeka jugoistočni vetar slabijeg intenziteta - rekli su za “Blic” iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U narodu postoje verovanja da košava može da traje tri, sedam ili čak 21 dan. Međutim, sa ovim se ne slažu u potpunosti meteorolozi, a to demantuje i statistika pošto je košava u Beogradu, u dva navrata, 1953. i 1972. godine, duvala po mesec dana!

Olujni vetar u Novom Sadu
Olujni vetar u Novom Sadu, Foto: Tanjug/Jaroslav 

Ovog prepodneva meteorolozi su beležili vetar koji je duvao prosečnom brzinom od šest metara u sekundi, sa naletima koji su na trenutke mogli da budu i duplo jači.

 

Ipak, to je daleko od one košave iz 1976. godine. U meteorološkim analima ostalo je upisano da je košava 17. oktobra te godine imala udare od čak 35,9 metara u sekundi (130 km/sat)!

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi