Korona
Tanjug
Korona

Tanjug

Foto: Tanjug

Ovu vest su za Telegraf potvrdili u bolnici. Bila je inficirana korona virusom, a smrt je, kako su za za ovaj portal rekli lekari iz te bolnice, nastupila zbog multisistemskog inflamatornog postkovid sindroma.

Pre samo nekoliko dana dečak od 11 godina preminuo je tokom noći u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posledica kovid infekcije.

Reč je o najmlađoj preminuloj osobi od posledica novog korona virusa u Hrvatskoj, a prema saznanjima zagrebačkog lista, dečak nije prethodno bolovao. Navodi se da je došlo do retke komplikacije koju su lekari počeli da primećuju kod malog broja dece koja su bila zaražena - došlo je do multiorganskog upalnog sindroma (MIS-C) koji se javlja kao preterani imunološki odgovor.

Šta je multisistemski inflamatorni sindrom kod dece

- Multisistemski inflamatorni sindrom kod dece (MIS-C) je stanje, tj. skup simptoma koji se ogleda u postojanju istovremenih inflamatornih-zapaljenjskih simtoma u različitim organima, uključujući srce, pluća, bubrege, mozak, kožu, oči ili gastrointestinalne organe. Deca sa MIS-C mogu imati groznicu i razne simptome, uključujući bol u stomaku, povraćanje, dijareju, bol u vratu, osip, krvave oči ili osećaj dodatnog umora. Još uvek ne znamo šta uzrokuje MIS-C. Međutim, pokazalo se da mnoga deca sa MIS-C imala su virus koji uzrokuje kovid-19 ili su bila u blizini nekoga sa COVID-19 – objašnjava doktorka Radosavljević.

Zato se smatra da je multisistemski inflamatorni sindrom kod dece ozbiljno stanje koje je povezano sa korona virusnom bolešću KOVID-19.

- Većina dece koja se zaraze virusom KOVID-19 imaju samo blagu bolest. Ali kod dece koja nastave da razvijaju MIS-C, neki organi i tkiva - poput srca, pluća, krvnih sudova, bubrega, digestivnog sistema, mozga, kože ili očiju pokazuju znake ozbiljnih zapaljenja. Znaci i simptomi zavise od toga koja područja tela su pogođena.

Doktorka Radosavljević navodi kriterijume za postavljanje dijagnoze MIS-C.

- Najčešće se javlja kod dece mlađe od 10 godina, groznica traje tri dana ili više i ima najmanje dva prateća simptoma - osip ili obostrani negnojni konjunktivitis ili sluzokožno-kožna upalu. Prateći znakovi MIS-C su hipotenzija ili šok, karakteristične kardiovaskularne disfunkcije, koagulopatija (poremećaj u celom procesu koagulacije), dijareja, povraćanje ili bol u stomaku, povišeni markeri upale kao što su SE, CRP ili prokalcitonin. Lekar treba da isključi mikrobni uzrok upale, a potvrdi dokaz o KOVID-19 infekciji.

Kada se javiti lekaru?

Multisistemski inflamatorni sindrom kod dece, kaže doktorka, najčešće se javlja od jedne do šest nedelja nakon infekcije, a ponekad se razvoj preklapa sa još uvek aktivnom infekcijom KOVID-19.

- Ako vaše dete ima bilo koji od gore navedenih znakova upozorenja - ili je teško bolesno sa drugim znacima i simptomima - odmah potražite lekarsku pomoć. Odvedite dete u najbliže odeljenje za hitne slučajeve. Ako vaše dete nije teško bolesno, ali pokazuje druge znake ili simptome MIS-C, odmah se obratite pedijatru za savet. Lekari će možda želeti da urade testove - poput testova krvi ili testova slike grudnog koša, srca ili stomaka - kako bi proverili da li postoje područja upale i drugi znaci MIS-C.

Tačan uzrok MIS-C još nije poznat, ali izgleda da je to prekomerni imunološki odgovor povezan sa COVID-19. Mnoga deca sa MIS-C imaju pozitivan rezultat testa na antitela. To znači da su nedavno imali infekciju virusom COVID-19. Neki mogu imati trenutnu infekciju virusom.

- U SAD-u je više crnaca i latinoamerikanaca dijagnostikovano MIS-C u poređenju sa decom drugih rasa i etničkih grupa. Studije su potrebne da bi se utvrdilo zašto MIS-C utiče na ovu decu češće od drugih. Faktori mogu da uključuju, na primer, razlike u pristupu zdravstvenim informacijama i uslugama, kao i mogućnost rizika u vezi sa genetikom. Većina dece sa MIS-C ima između tri i 12 godina, a prosečna starost deteta je osam godina. Neki slučajevi su se dogodili i kod starije dece i kod beba – navodi doktorka Radosavljević.

Iako se o multisistemskom inflamatornom sindromu još ne zna dovoljno, mnogi stručnjaci smatraju da je MIS-C komplikacija KOVID-19. Bez rane dijagnoze i odgovarajućeg lečenja i lečenja, MIS-C može dovesti do ozbiljnih problema sa vitalnim organima, poput srca, pluća ili bubrega. U retkim slučajevima MIS-C može dovesti do trajnog oštećenja ili čak smrti.

Prevencija je najvažnija

Najbolji način da sprečite dete da dobije MIS-C je da preduzmete mere da biste izbegli izloženost virusu KOVID-19 i da naučite dete kako da radi isto.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: