Neću da lečim bahate pacijente

Radmila Briza | vesti 2016-04-05 21:49:27 2016-04-05 21:49:27

Prvi lekar u Srbiji koji odbija da leči pacijente je prim. dr Ivica Zdravković iz doma zdravlja u Kostolcu!

privatna arhiva

- Odbijam da lečim pacijente koji nasrću na mene i moje kolege, psuju nas, prete i govore nam vulgarnosti! Ali i one koji ne sarađuju i ne piju propisanu terpiju. Imam zakonsko pravo na to! Dva zakona mi čak to omogućavaju - o pravima pacijenata i zdravstvenoj zaštiti. Kada nema ko da nas štiti, štitićemo se sami - kaže za „Alo!“ dr Zdravković, kome je bahato ponašanje pacijenata iscrpelo strpljenje i lekarsku empatiju.

Ministarstvo: Zakon štiti lekare

U Ministarstvu zdravlja kažu da lekari imaju pravo da odbiju pružanje zdravstvene zaštite u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata. - Do sada smo preduzeli više koraka u cilju rešavanja problema u komunikaciji između pacijenata i lekara, kao i sprečavanju napada na lekare. Apelujemo da se svi slučajevi napada prijave - naveli su za „Alo!“.

On dodaje da njegova zdravstvena ustanova nema portira, niti policajca, i da su svi zaposleni ostavljeni na milost i nemilost pacijenatima. Dužan je, kako objašnjava, svom direktoru na dostavi obrazac o odbijanju lečenja, koji će biti zaveden kao službena beleška.

- Dok sad razgovaramo, upravo se završio napad pun psovki na moju koleginicu. Ona je htela da zove policiju, ali je odustala. Meni je na dežurstvu ušao narkoman zahtevajući „trodon“.

Rekao sam da ne mogu da mu prepišem taj lek, na šta je odmah počeo da viče. Potom je nasrnuo na mene. Bio sam udaljen od telefona, vrata. Nekako sam uspeo da zovem policiju. Nismo u obavezi da lečimo takve pacijente, osim da im pružimo hitnu medicnsku pomoć - navodi taj lekar, pozivajući i druge kolege da učine isto jer „dok nam dođe policija mi smo već gotovi“.

- Ne tražim da mi persiraju, niti bilo šta slično. Ali neću više dozvoliti da me fizički napadnu, vređaju, budu neprijatni i ne sarađuju - ističe dr Zdravković i tvrdi da ponašanje pacijenata utiče na njegovo zdravlje, ali i svih ostalih kolega.

- Svi smo pod stresom! Svi smo u takozvanom sindromu izgaranja na radu, čije su direktne posledice infarkt i šlog. U Kostolcu ima nas devetoro lekara. Ima pacijenata koji promene svih devetoro i niko im se ne dopada! Pa nismo u rijalitiju! Mi smo tu da lečimo! Prekjuče je čovek sedeo od sedam ujutru do podneva odbijajući da preda knjižicu, a zahtevajići da mu se izdaju rezultati analiza. Mi to nismo mogli, jer se ti podaci upisuju u zdravstveni karton. A to ne može bez knjižice - objašnjava on.

- Zamolio sam rukovodstvo da se kupe kamere i stave u čekaonicu. Kad nemamo portire, onda neka se snima šta sve trpimo - završio je on.

Možda je žena gola!

Dr Ivica Zdravković navodi da je po ceo dan primoran da trpi upade nestrpljivih pacijenata. - Upadnu dok radim pregled. Kažu: „Doktore, dokle će više ta žena da bude unutra i nama se žuri!“ Ili samo otvore vrata i gledaju. Žena na pregledu je mogla da bude gola. Njih to ne zanima. Kad im skrenem pažnju na ponašanje, počnu da psuju sve po spisku - navodi on.

Expand player
Pogledajte više