Kiša u Beogradu 14052017
Tanjug/Rade Prelić
Kiša u Beogradu 14052017

Tanjug/Rade Prelić

Kiša, Foto: Tanjug/Rade Prelić

* Srbiju ovih dana pogodile vremenske nepogode

* Udar groma je usmrtio dečaka kod Pančeva

* Postoji gotovo 98 odsto šanse da vas udar groma ubije

Ovih dana Srbiju su pogodile vremenske nepogode praćene grmljavinom, a koliko ovakve vremenske prilike mogu biti opasne po život svedoči i prva žrtva ovogodišnje grmljavine - sedmogodišnji dečak koji je poginuo od udara groma u okolini Pančeva.

Iako postoji gotovo 98 odsto šanse da vas udar groma ubije, postoji nekoliko srećnika u Srbiji i svetu koji su uspeli da prežive udar groma.

Još pre deset godina šezdesetdvogodišnji ribolovac Nebojša Vlaisavljević iz Doljevca uspeo je da preživi udar groma. Naime, on je pecao na Moravi u okolini Doljevca kada umalo nije nastrao i sve zbog grafitnog štapa za pecanje kojim je zakačio dalekovod.

- Bio sam u selu Rusna, nedaleko od mesta gde su u sredu poginuli Saša i Marjan Živković, takođe od udara groma. Naišao je crni oblak. Počelo je da seva i grmi, ali sam ipak odlučio da još malo pecam. Imao sam utisak da grom udara sve bliže meni.

Kiša

Alo!/Rajko Ristić

Kiša, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Između svetlosnog bleska i grmljavine bio je sve kraći vremenski razmak, skoro da su se dešavali istovremeno. Onda je usledio tako jak udar da mu se zaledila krv u venama.

- Na trenutak sam ostao i bez svesti, ili mi se to učinilo od straha. Video sam munju koja je udarila blizu mene, čuo električno pražnjenje i puckanje kamenčića oko sebe. Odmah sam uzeo torbu, da bih isključio telefon i pobegao odatle. Telefon je već pregoreo, kao i svi ostali elektronski uređaji koji su bili blizu mene. Od tada, prirodu mnogo više poštujem, a sebe štitim - kaže Vlaisavljević dodajući da su mu život sačuvale samo gumene papuče.

Preporučujemo i:

Prethodno su na istom mestu poginuli su njegovi prijatelji ribolovci, što je još jedan dokaz da se mora poštovati ono što piše na svakom štapu za pecanje - u slučaju grmljavine štap udaljiti deset metara od sebe!

Da nekada niste sigurni ni u sopstvenoj kući svedoči četrdesetdvogodišnji Milenko Rosić iz Glušaca kod Bogatića koji je prošle godine imao susret sa onim svetom kada je grom udario u njegovu kuću oko pola deset uveče.

Snažna "eksplozija" ga je trgla dok se odmarao uz omiljenu televizijsku seriju. Ni on, a ni lekari koji su ga detaljno pregledali nakon toga ne umeju da objasne koliko je sreće imao da preživi udar groma.

Milenko priča da se sve dogodilo iznenada. Tek je, kaže, prilegao da odgleda omiljenu seriju, kada je sevnulo, a potom je u kuću grunuo grom. Probio je betonsku ploču i na plafonu je probušio rupu veličine oko metra kvadratnog. Šut se obrušio na krevet u kojem je on ležao, zapalio se jastuk, a on je zadobio opekotine po nogama i kolenima.

- Ispratio sam komšije koje su bile u gostima i prilegao da odgledam seriju na televiziji, sevnulo je jednom i strahovito udarilo. Plafon se srušio na mene, a ja nisam ni bi svestan šta se dogodilo. Onako ošamućen sklonio sam šut sa sebe i kreveta i latio se mobilnog da pozovem komšije u pomoć. Sva stakla na prozorima i svetlarniku su popucala, ni jedan luster u kući nije ostao čitav, dva prozora i jedna vrata su se širom otvorila. Nie bilo struje jer su iskočili strujomer i svi osigurači. Crepovi na krovu su bili razbijeni, ni jedna crepljika nije ostala čitava, a jedn rog je goreo - priča Milenko.

Oluja, nevreme, grmljavina, grom

Tanjug/Jaroslav Pap

Oluja, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kada su opazile plamen na krovu, komšije su se uputile nazad kod Milenka i u međuvremenu pozvale vatrogasce iz Bogatića. Manji požar su brzo ugasili, a Milenko se uputio u hitnu službu Doma zdravlja u Bogatiću.

- Nisu mogli da veruju. Ti si prvi koga je udario grom, a došao živ, rekli su. Sutradan su mi radili EKG i kompletne preglede. Sve je u redu, osim što sam sav bio izubijan, svuda imao podlive i modrice i male opekotine. Nisam išao na posao mesec dana- kaže Milenko.

Prilaze mu ljudi i pitaju za zdravlje, a kada im, u šali, kaže "pruži mi ruku pa ću ti pokazati", oni odbijaju da se rukuju sa izgovorom da ih "ne opeče struja". Milenko teško uspeva da objasni šta konkretno oseća, ali je primetio da "nije onaj kao pre udara groma".

- Tek što sam kupio sam nov LCD televizor i kompjuter. Nije prošlo nedelju dana. Koštalo me to zadovoljstvo oko 100.000 dinara, iako su pod garancijom, prodavci ne priznaju štetu od groma. Šta da ih lažem kako su se pokvarili kad će oni utvrditi - slegao je tada ramenima i tešio se što šteta nije još veća.

Ovakvih srećnika ima i po svetu, pa je tako porodica Morlok iz Jute uspela da preživi udar groma samo zahvaljujući tome što su se nalazili u automobilu.

- Dok smo se vozili iz zafrkancije sam poželeo da auto udari munja, jer smo bili u jakoj oluji - rekao je Tejlor.

Nevreme, oluja, grom, grmljavina

Alo!/Privatna Arhiva/Dragan Džod

Nevreme, Foto: Alo!/Privatna Arhiva/Dragan Džod

Tek što je Tejlor šaleći se izgovorio svoju želju, u sekundi automobil porodice Morlok pogodila je munja. Tačnije udarila je u antenu za radio.

- Bilo je mnogo toplo, strašno i jako bučno- prokomentarisao je Denam.

Elektronika u automobilu se isključila, probušile su se i tri gume, a porodica Morlok je bila prinuđena da ostane u haravisanom automobilu na kiši, sve dok nije naišao drugi automobil i pozvao pomoć.

Piter Mekerti iz Kanade je bio još veći srećnik, pa je osim što je preživeo udar groma sa 14 godina, posle dve decenije dobio i na lutriji.

- Iskreno, očekivao sam da će još jednom da me pogodi grom, pre nego da ću da dobijem milion dolara na lutriji - rekao je Piter.

kiša, grad

Tanjug

kiša, Foto: Tanjug

Matijas Štajnhuber preživeo je udar groma prilikom planinarenja na Pacifik Krest Trejlu u Kaliforniji, a svoje iskustvo podelio je sa ljudima širom sveta.

On je u avgustu 2017. godine planinario sa drugaricom i devojkom, kada su iznad Pacifik Krest Trejla počeli da se navlače oblaci.

Tridesetjednogodišnji Matijas poželeo je da fotografiše neverovatan pogled sa visine od 2.700 metara. Uspentrao se na Tinker Nob, najviši vrh u okolini.

U trenutku kada je pritisnuo dugme na aparatu, prolomio se zvuk grmljavine. Osetio je snažan udarac u potiljak, grom mu je pocepao odeću.

- Videla sam samo dim i varnice. Stvarno sam mislila da je eksplodirao - priča njegova devojka Katrin Klauzner.

Kroz telo tridesetogodišnjaka prošlo je 40 miliona volti. Onesvestio se, a dve žene su sve to videle sa udaljenosti od 100 metara. Potrčale su prema njemu, ali je onda ponovo udario grom. Kada su pozvale hitnu pomoć, obaveštene su da će helikopter stići za pola sata i da ne treba da se penju na vrh, već da čučnu.

- Imao sam osećaj kao da su mi slomljene sve kosti u telu i da gorim iznutra - kaže on.

Naučnici američke Nacionalne mreže za detekciju groma kažu da je grom koji je 22. avgusta pre dve gdoine pogodio Tinkers Nob imao snagu 78.000 ampera. Običan kućni osigurač iskače kada snaga pređe 16 ampera.

Matijas je više od mesec dana proveo u rehabilitacionom centru u Insbruku, a najviše teškoća mu je pričinjavalo hodanje.

Ima i onih koje ama baš sve hoće! Tokom protekle četiri godine 31-ogodišnji Kajl Kuk s Floride preživeo je udar groma, ujed otrovnog pauka, a nedavno i napad zmije zvečarke u svom dvorištu u Lekjlendu, blizu Orlanda na Floridi. Kuk ne može da odluči da li je jako nesrećan ili neverovatno srećan.

- Treba sebi da nabavim zaštitni omot - rekao je Kuk za lokalni list "Ledžer".

Njegov otac Majk Kuk drukčije gleda na sinovljeve dogodovštine.

- On je hodajući Marfijev zakon. Kad ga vidim u tržnom centru pređem na drugu stranu - rekao je otac.

Pročitajte još: