Nebojša Stefanović
Tanjug/Sava Radovanović
Nebojša Stefanović

Tanjug/Sava Radovanović

Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se danas u Beogradu sa predstavnicama organizacija UN Women, Ženska platforma za razvoj Srbije i Mreže žena u policiji, kojima je zahvalio na pomoći u zajedničkoj borbi protiv nasilja nad ženama.

On je zahvalio predstavnicama UN Women i Ženske platforme za razvoj Srbije, koje su ujedno i članovi Radne grupe za suzbijanje nasilja nad ženama MUP-a, kojima je poručio da su dobile saveznike u toj borbi u članicama Mreže žena u policiji.

Navodeći da je od početka ove godine u Srbiji u porodičnom nasilju ubijena jedna žena Stefanobvić je poručio da hitne mere koje policijski službenici izriču nasilnicima daju rezultate u ovoj borbi.

- One pokazuju da su se žene osnažile da prijave nasilje, ali svakako da imamo još puno posla. Ne smemo samo čekati da dopremo do žrtve, moramo ohrabriti sve u društvu da ne ćute ukoliko znaju da neko koga poznaju trpi nasilje. MUP ima telefonsku liniju koja je dostupna 24 časa i građani to mogu učiniti potpuno anonimno - podsetio je ministar.

On je rekao i da je MUP uputio inicijativu Ministarstvu pravde za uvođenje instituta "tri udarca" u Krivični zakonik, što podrazumeva, kako je objasnio, udario si nekog jednom, dobićeš tešku kaznu, udario si treći put, imaćeš drakonsku kaznu, pa ćeš razmišljati da li ti se isplati da to učiniš.

Nebojša Stefanović

MUP

Nebojša Stefanović, Foto: MUP

- Ja sam ubeđen da će to itekako uticati na nasilnike - poručio je Stefanović navodeći da je do sada u okviru predmeta Osnovi bezbednosti dece više od 53.000 učenika prvog razreda slušalo predavanja o nasilju, što je, napominje veoma važno jer će deca u najmlađem uzrastu usvojiti jasan stav da je to neprihvatljiv oblik ponašanja.

Milana Rikanović, šefica kancelarije UN Women u Srbiji, podsetila je da je 2019. godina važna za rodnu ravnopravnost u Srbiji.

- Srbija je uradila evaluaciju Akcionog plana za 2016 - 2018, koja je pokazala da su postignuti veliki progresi u određenim oblastima, ali i na šta treba obratiti pažnju. Ove godine zasedao je i GREVIO komitet za borbu protiv nasilja, čiji izveštaj i preporuke će nam upravo reći na šta moramo obratiti pažnju - rekla je Rikanović.

Ona je istakla da je potrebno osnažiti žene u ruralnim sredinama da prijave nasilje, ali i raditi sa medijima kako ne bi dodatno viktimizovali žrtve.

Preporučujemo još :

- To svakako nije posao samo za MUP, neophodna je interresorna saradnja. Vama želim da se zahvalim što prepoznajete važne teme i što imamo zajednički front u ovoj borbi - rekla je Rikanović, ističući i da je osnivanje Mreže žena u policiji sjajan potez u borbi protiv predrasuda.

Nebojša Stefanović

Tanjug/Dimitrije Goll

Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Biljana Maletin iz Ženske platforme za razvoj Srbije istakla je da će Mreža žena unaprediti i rad same policije.

- Iako smo učinili nikad više na smanjenju nasilja, utisak je da je ono nikad prisutnije. Istakla bih da se u izveštaju GREVIA najmanje preporuka odnosi na policiju, što znači da je policija najviše uradila. Takođe i izveštaj o Akcionom planu za rodnu ravnopravnost u prethodne dve godine pokazuje da je najviše urađeno na smanjenju nasilja nad ženama - rekla je Maletin, dodajući da je pred Srbijom svakako još mnogo posla.

Ona je navela da jednu od trenutno najranjivijih kategorija predstavljaju žene migrantkinje.

Tanja Jeremić, predsednik Skupštine nedavno formirane Mreže žena u policiji, zahvalila se ministru i kolegama u MUP-u na podršci prilikom osnivanja ovog udruženja.

- Kao dugogodišnji radnik Ministarstva mogu da kažem da smo u nekom prethodnom periodu bile i drugačije tretirane i da smo se suočavale sa različitim predrasudama. MUP je poslednjih godina posvećen promociji jednakih mogućnosti, o čemu između ostalog govori i sve veći broj žena na rukovodećim mestima. I samo osnivanje naše Mreže predstavlja još jednu u nizu aktivnost u cilju prevazilaženja stereotipa - rekla je Jeremić, koja je ponovila da je glavni cilj Mreže promovisanje nulte tolerancije na nasilje.

 

Komentari (18)

gordana

06.03.2019 17:36

Sve treba učiniti povodom ovog pitanja jer je nedopustivo iživljavanje i demonstracija sile.

Sonja

06.03.2019 17:49

Nasilju nad zenama se mora stati na put.

Gaga

06.03.2019 18:13

Treba pomoci zenama koje su zrtve nasilja i pruziti im podrsku !

Miki

06.03.2019 18:14

Ova vlast je protiv svakog vida nasilja posebno onog nad zenama!

janko

06.03.2019 18:36

Svaka cast Nebojsi Stefanovicu. Mora Srbija zastititi svoje gradjane od huligana i nasilnika. Najmladje stanovnike u vrsnjackom nasilju i zene pre svega.

Nk

06.03.2019 18:49

Da vidimo posle ovih kazni da li ce se nasilnici opametiti

Lavice

06.03.2019 18:58

Potpuno podrzavam ministra Stefanovica ali te kazne ne bi trebalo da se odnose samo na fizicko nasilje vec i na verbalno vredjanje, ponizavanje ZENE. Svedoci smo sta su sve radili i pricali tzv politicari iz tzv SzS. Setite se samo sta su radili ispred zgrade Tv Pinka (Dveri), setite se samo uvreda koje su upucene direktorki i novinarki Studia B, setite se samo sta je glasnogovornik nemusti politicar iz marginalne grupacije Dveri pricao i pretio predsednici Narodne Skupstine Srbije.

Mašnica

06.03.2019 19:24

Žene žrtve nasilja ne smeju da ćute i da trpe.

Irena

06.03.2019 20:17

STOP - nasilju nad zenama !

Mile

06.03.2019 20:37

Ovaj potez upravo pokazuje da drzava Srbija ne tolerise bilo kakav slucaj mobinga ili zlostavljanja zena!!

Rajko

06.03.2019 20:41

Podrzavam sve sto je Stefanovic rekao.Nasilje nad zenama treba itekako ostro kaznjavati.

Luka

06.03.2019 20:57

Poostravanjem kazni za nasilnike ce sigurno smanjiti zrtve, ovo je tek pocetak godine, crni bilans ce opet biti veliki ako se nesto ne uradi po tom pitanju.

Ana

06.03.2019 21:44

Zaštititi žene od naslja je imperativ!

Milan

06.03.2019 21:55

Svako nasilje nad ženama treba najstrožije sankcionisati.

wda

06.03.2019 22:04

cilj je da ni jedna ne strada zena vise nikada!

Nikoletka

06.03.2019 22:14

Drzava je uradila ozbiljno i dosta po pitanju nasilja i i tervencijom Mupa utihnula je ova zla kob koja je hvatala zamaha jer nije u korenu sasecana.

097654

06.03.2019 22:29

Puno nam žena strada od nasilnika

Maja

06.03.2019 22:46

Samo napred zene treba da se zastite!