Bombardovanje, NATO, RTS
Alo!/EPA
Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Dvadeset godina kasnije, Tornikom još odzvanja nemi Markov jauk.

Pročitajte još:

 

Za nekoliko dana, 8. aprila, biće ravno 20 godina od onog dana kada kada su Nato zločinci na Torniku, u drvenoj baraci namenjenoj za smeštaj sportista ubili trojicu nedužnih zlatiborskih mladića: Milanka Savića (24), Radooja Marjanovića (34) I Neđa Uroševića (31). Milanko je prethodnog dana slavio rođendan, drugari došli da se vide, da se druže.

Dvadeset godina kasnije, dvadeset godina svakog proleća, dvadeset godina svakog aprila, jauče šumom Milnakov nesrećni otac Radojica (83).

- Joj, Milanko, joj, sine… Crna sudbino moja…

Tuga tužan plač očaj otac smrt

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Majka zaćutala

Sećanja su živa, sve je, kao I juče, kao I pre 20 godina isto:

- Mog Milanka našli smo 139 metra od mesta na kome su spavali I gde je pala bomba. Evo ovde, na ovom mestu, našli smo mu nogu, ovde pola glave – strašna je priča Radojice Savića.

Preporučujemo i ovo:

 

Njegov Radojica nije stigao da se oženi, planirao bio svadbu za jesen one crne godine. Nisu stigli ni Radoje, ni Neđo. Milankova majka umrla je 2005. godine, nije dočekala unuke od sina, za šest godina samo se jednom nasmejala, kako kaže Radojica.

Za one koji su mu ubili sina, svake godine poruka je ista.

- Zločinci! Neka Bog vrati kako su zaslužili – kaže.

Nada Antonijević je sestra Neđa Uroševića.

- Rano smo ostali bez roditelja, nismo se razdvajali. Kako koja godina prođe, sve mi je teže… Da se barem oženio, da je decu ostavio, da njih gledam I da u njima brata vidim – zaplače Nada i doda:

- Ima Boga, neka, moj brat nikom ništa nije bio kriv – kaže brišući suze spuštenog pogleda.

 

Bog će suditi:

Majka Radoja Marjanovića Stanojka živi u Ribnici. Zaboli je na svako predosećanje na tragediju. Šta da kaže što već nije rekla.

- Šta ću, imam ćerku, imam unuke, živim, kako mi je, ja znam… Godine prolaze I nemojte me ništa više pitati. Neka mene… Bog će svakom po zasluzi odrediti.