Berlin
Google street view
Berlin

Google street view

Berlin, Foto: Google street view

Građani država koje nisu u EU u koje spadaju i države Zapadnog Balkana, u koje opet spada i Srbija, mogu raditi u Nemačkoj samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad.

Postoje ograničena i neograničena dozvola za radi, ali postoji i “Plava Karta EU".

Druga stvar koju ta osoba treba da uradi jeste da ima dovoljno sredstava za život tj. da ima novac u banci, posao sa nekom normalnom platom ili da neko iz Nemačke garantuje za njega.

Takav građanin Srbije ne može otići u Nemačku i da tamo traži socijalnu pomoć ili pomoć za nezaposlene. Znači te stvari su samo garancije koje bi trebale da obezbede interese Nemačke.

Pročitajte još:

 

Ono što ne piše u tim pravilima jeste da osim ove cele papirologije, takav građanin koji se odluči da ode da radi u Nemačku, mora da ima određene kvalifikacije i da što bolje poznaje Nemački jezik.

E sad, svako ko traži posao u Nemačkoj može zatražiti i “Vizu za traženje posla”. Tu vizu traži u ambasadi ili konzulatu Nemačke. Međutim, ni to nije garant da možete da radite.

Prvo morate da pronađete radno mesto, a zatim podnosite i zahtev za dobijanje dozvole boravka radi zapošljavanja.

To su zvanične informacije i ono što je proverena činjenica… za sada.

Pasoš

Profimedia.rs

Pasoš, Foto: Profimedia.rs

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uvek apeluje na građane Srbije koji traže posao u inostranstvu da vode računa ko posreduje u njihovom zapošljavanju i da li agencija za zapošljavanje u inostranstvu ima odobrenje za takav rad, jer samo tako mogu biti sigurni da legalno odlaze na rad u inostranstvo.

Međutim, od početka godine po raznim portalima, ali i nekim kredibilnim izvorima, kruži vest da u Nemačkoj od 1. januara, 2019. počinje da se primenjuje novi zakon o zapošljavanju po kome će svi građani sa prostora bivše Jugoslavije (to ne uključuje one države koje su već ušle u EU) moći da pronađu posao u Nemačkoj pod istim uslovima po kojima posao pronalaze građani EU.

Ti isti izvori napominju da odlazak u ambasadu Nemačke više neće biti neophodan. A isto tako i to da se očekuje potvrda ove informacije od strane zvaničnih institucija do kraja novembra, 2018.

Šta kaže DW?

Ono što je Dojče Vele pisao sredinom ove godine donekle potvrđuje tu priču. Oni su jula meseca ove godine izveštavali o planovima za pisanje novog zakona koji bi pomogao nemačkoj privredi da upotpuni radni kadar sa srednjim obrazovanjem. Zakon u Nemačkoj već predviđa najprostiji imigracioni process za ljude sa visokim obrazovanjem. “Lakše je preseliti se u Nemačku nego u Kanadu pod postojećim uslovima,” rekao je Thomas Liebig, migrantski istraživač u “Organizaciji za Ekonomsku Saradnju i Razvoj (OECD)”.

 

E sad, kako DW javlja, taj novi zakon bi trebao da bude usmeren ka lakšem pribavljanju radnika sa srednjom stručnom spremom i to iz “zemalja trećeg sveta” (čitaj Balkan). To su medicinske sestre, vaspitači, električari, parketari, keramičari, zidari, itd. A pošto su odbili “sistem poena” koji se primenjuje u ostalim državama EU, nije jasno tačno koje će olakšice pripremiti za narednu godinu. Samo da izbeglice ne požure pa ne upotpune ta mesta. Ako se desi to, onda ništa neće biti od novog zakona.

Komentari (1)

Carli

13.11.2018 07:15

"Neće biti potreban pasoš za rad u Nemačkoj..." Možda će biti dovoljna zdravstvena knjižica.U