Crkva, vera
Alo.rs
Crkva, vera

Alo.rs

Crkva, vera, Foto: Alo.rs

A onda, kada je Ana izgubila svaku nadu, javi joj se u snu glas koji joj poruči da ode u jednu pećinu u jordanskoj pustinji, dva sata udaljenu od Jerihona, da tamo u molitvama i postu provede 40 dana i noći i da će posle toga na svet doneti devojčicu.

Pročitajte još:

Ana je provela određeno vreme u pećini i nedugo zatim rodi devojčicu kojoj roditelji dadoše ime Marija. Njihova ćerka je blagoslovena od Boga i svih kolena ljudskih, Presveta Deva Marija Bogorodica koja je rodila Isusa Hrista, spasioca čovečanstva.

Današnji praznik smatra se danom velikih čudesa za sve žene. One zato, kažu narodni običaji, ne treba da rade u toku dana. Poneke bdiju svu noć uoči praznika dok ne čuju prve petlove, a onda kažu: “Čujem, čujem petle, svoje čuvam, selsko zbiram”.

Crkva

Alo!/Nenad Vujanović

Crkva, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

U nekim selima majke sa ženskom decom idu oko kuće i bacaju pepeo ili proso da bi sačuvale kuću od zlih duhova. Iz davnih vremena zadržao se običaj da bolesne žene danas odlaze u manastire na molitve, a one koje ne mogu da imaju decu odlaze na konak, pa ostaju po tri dana.

U stara vremena muškarci čije bi žene posle dužeg vremena zatrudnele, odlazili su u ponoć uoči današnjeg dana na vilina ili druga urokljiva mesta i pobadali krstiće napravljene od tisovog drveta.

Ratka Mladića otrovali da ne bi zaustavio "Oluju"?! Pet dana pre zločinačke akcije uradio nešto što ih je RAZBESNELO!

General Ratko Mladić hteo je da zaustavu "Oluju", ali je u tome sprečen, jer su pokušali da ga ubiju, otkriva njegov sin Darko Mladić, te ističe da je, pored generala, bio ozbiljno ugrožen i Ratkov lični sekretar, koji je naprasno, nekoliko dana pre zločinačke akcije avgusta 1995. godine dobio opasnu mišju groznicu.

Molitva za sve one koji žele da se obrate Svetoj Ani glasi:

“Danas se uze bezdetnosti razrešuju, jer je Joakima i Anu uslišio Bog, jasno im obećavši da će, iako su ostareli, roditi presvetu Bogorodicu. Iz nje se Sam rodio Neopisani, postavši Čovek naredivši Anđelima da joj kliču: Raduj se, blagodatna, Gospod je s tobom!”

Molitva udatih žena Svetoj Ani

Sveta majko Ano, koja si od Boga odabrana, da postaneš majkom onoj, što nam je rodila božanski Spas, tebi se plačući obraćam za tvoj moćni zagovor. Izmoli mi kod svog i mog Boga milost, da budem danas i sve dane svoga života poštena, čestita, čista i trezna, ćutljiva, vredna, milosrdna i bogobojažljiva žena. Da takva i ostanem i da uvek nastojim da budem svom mužu verna drugarica, deci svojoj brižna majka i da sve dužnosti svoga staleža pouzdavajući se u pomoć Božju verno vršim i da ni u čemu ne budem kriva za veću, slučajnu nemarnost.

Neka je daleko od mene svaka bezobraznost, gizdavost, brbljivost, ljubomora, nesmotrenost, prkos, nevera, lenjost i nemar u dužnosti! Uvek ću pred očima imati, sveta moja zaštitnice, tvoj uzorni život, pa se truditi, kako bih svoj život sve više i više učinila sličnim tvom životu.

Pravoslavlje, crkva, vera, molitva

Alo!/Dejan Briza

Crkva, Foto: Alo!/Dejan Briza

Kako si ti svom svetomu mužu Joakimu, tako ću i ja svom mužu činiti samo dobro, a nikada zlo. I ja ću poput tebe sve što se kuće tiče uvek čisto i uredno obavljati i za kućnu se čeljad danju i noću brinuti ozbiljno, da im ništa potrebno ne usfali. Kao što si ti svoje dete i ja ću svoje odgajati u strahu Božjem. Deca će na meni videti primer i videti kako se duša moja boji Gospodina, kako ga hvali i slavi u svakoj prilici i svaki čas. Poput tebe bit ću siromasima majka, potištenima podrška. Izmoli mi, predraga moja majko Ano, Božju milost za sve ove odluke, jer samo uz pomoć Božju moći ću izvršiti to što sam po tvom svetom primeru i na tvoju čast odlučila. Amin.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista