Epruvete Laboratorija
Shutterstock
Epruvete Laboratorija

Shutterstock

Epruvete Laboratorija, Foto: Shutterstock

* Iz jedine ustanove u Srbiji zadužene za procenu, kontrolu i bezbednost lekova odlaze vrhunski stručnjaci, a adekvatne zamene za mnoge od njih nema

* Razlog njihovog odlaska iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) jeste to što u privatnom sektoru imaju znatno bolje uslove

* Ukoliko se nastavi odliv stručnjaka iz ALIMS-a, kako tvrde za „Alo!“ pojedini zaposleni u toj ustanovi, Srbija bi mogla da ima ozbiljne probleme, jer takvog visokokvalifikovanog kadra nema na tržištu

Naime, da bi jedan farmaceut postao vrhunski stručnjak za određenu uskostručnu oblast kao što su, recimo, neželjena dejstva lekova, toksičnost lekova, kontrola kvaliteta lekova, kontrola vakcina, bezbednost lekova, kliničke studije, potrebni su ne dani i meseci već godine i decenije učenja i usavršavanja.

Razlog odlaska stručnjaka iz Agencije su daleko bolji uslovi koji im se nude u privatnom sektoru od strane velikih farmaceutskih kompanija. To, između ostalog, podrazumeva da za svoj rad dobijaju i veliku platu, koja je i do tri i po puta veća nego ona koju su, na primer, imali u Agenciji, i to kao rukovodioci sektora.

Pročitajte još:

 

- Jedan doktor nauka koji je rukovodilac sektora ima platu od oko 100.000 dinara, što je oko 850 evra. Kad znate da se u privatnom sektoru zarade kreću od 1.500 do čak 3.000 evra, kako onda da zadržite te ljude?! Na osnovu čega?! U poslednje dve godine otišao je nemali broj vrhunskih stručnjaka. U pokušaju da zaustave odliv, rukovodstvo je pre dva meseca u dogovoru sa nadležnim organima povećalo plate u Agenciji, i to stručnjacima za oko 10 odsto. Ali to je zaista nedovoljno. Mnogi koji i dalje rade u Agenciji u pregovorima su sa privatnim kompanijama. Ako oni odu, postavlja se pitanje ko će uopšte raditi - kažu sagovornici „Alo!“ upoznati sa situacijom u Agenciji.

Oni navode da farmaceuti koji su tek završili fakultet ili oni koji rade, na primer, u apoteci ili nemaju potrebne sertifikate za rad i ne poznaju posao nikako ne mogu biti adekvatna zamena.

Policija sumnjala da u stanu drži drogu, ušli unutra i pronašli nešto mnogo gore! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 10.10.2019. 10:12 Sve odvojene akcije policije. Zaplena, Foto: MUP * Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu u dve odvojene akcije uhapsili su P. J. (1991) i N. A.

- Ogroman novac Agencija je uložila u školovanje svog kadra kako bi bio najbolji jer jedino vrhunski kadar može i mora da radi u Agenciji. Zato smo i imali veliki broj doktora nauka, magistara, specijalista, kao i sertifikovanih stručnjaka za određene oblasti. Sve njih je Agencija školovala, i to za svoje potrebe, što znači da takvog kadra nema na tržištu. Za mnoge oblasti ne postoji mogućnost sticanja znanja u našoj zemlji, pa su na edukaciju odlazili u inostranstvo, što je i te kako koštalo ustanovu. Oni jesu obavezani ugovorom da nakon školovanja određeni broj godina provedu u Agenciji, ali posle toga mogu da idu kuda hoće - ističu naši sagovornici.

Međutim, na osnovu odgovora na naša pitanja koja smo uputili ALIMS-u, reklo bi se da u toj agenciji maltene teče med i mleko.

- Agencija do sada nije imala problem u angažovanju neophodnog kadra, štaviše, i za posao u Agenciji su se prijavili i pojedini stručnjaci koji su bili na visokim pozicijama u farmaceutskoj industriji. Uopšte uzevši, ne može se reći da postoji problem u pogledu fluktuacije kadrova, koja nije preterano izražena u odnosnu na ukupan broj zaposlenih, i Agencija uspešno obnavlja svoj kadar, naročito u pogledu mladih, ali već formiranih i stručno potkovanih eksperata - navedi se, između ostalog, u zvaničnim odgovorima Agencije našem listu.

Agencija: Za dve godine otišlo 14 ljudi

Iz Agencije za „Alo!“ navode i da je u poslednje dve godine prestao radni odnos za 14 zaposlenih, od kojih je sedmoro otišlo u penziju, dok je ostalih sedmoro prestalo da radi na lični zahtev.

- Od ukupnog broja zaposlenih kojima je u poslednje dve godine prestao radni odnos, pet je doktora nauka i jedan je magistar nauka. U penziju su otišli jedan doktor nauka i jedan magistar nauka - navodi se, između ostalog, u odgovorima ALIMS-a i dodaje da je u poslednjih šest meseci ove godine iz Agencije dvoje zaposlenih otišlo na lični zahtev, a troje u penziju.

Međutim, naši sagovornici ističu da je broj onih koji su napustili Agenciju daleko veći.

 Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata