BUDITE SPREMNI ZA NOV TORNADO U SRBIJI! Ne otvarajte prozore, ne sakrivajte se ispod mosta! Jedno mesto u vašoj kući je najbolje sklonište!

Tornado udario u Inđiji i odneo dva života, a troje povređeno. Ovo su saveti kako da se sačuvate od jakog udara vetra!

Tornado u Inđiji
Tornado u Inđiji, Foto: printskrin

Snažan vetar vrteo je u krug lišće i sve što je našao pred sobom, tako da je prizor bio jeziv, a građani su pred "inđijskim tornadom" pretrnuli od straha. 

Kroz Inđiju je juče protutnjao pravi pravcati "tornado" ili je barem tako izgledalo građanima Srbije.

Pročitajte još

DOŠLI U SRBIJU DA SAHRANE OCA, PA POGINULI! Zla sudbina Radovana i Dragice! Nije im bilo spasa

Nevreme koje je zahvatilo Banat pratio je jak olujni vetar, koji je kako su potvrdili stgručnjaci stvorio "pijavicu", a ne baš pravi tornado kakav se javlja u letnje doba.

Snažan vetar vrteo je u krug lišće i sve što je našao pred sobom, tako da je prizor bio jeziv, a građani su pred "inđijskim tornadom" pretrnuli od straha.

Nažalost, za vreme jučerašnjeg nevremena dogodila se i saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo dvoje ljudi. Kako bi se takve posledice "tornada" i "pijavica" sprečile neophodno je da svaki čovek zna kako da se zaštiti od tih nepogoda i šta treba da uradi u tom momentu.

U zemljama u kojima je česta pojava tornada, postoje nacionalne agencije za venredne situacije koje daju savete stanovništvu kako da se ponašaju pre, za vreme i nakon bilo kakve prirodne ili izazvane katastrofe.

Pre samog udara tornada najbolje je slušati izveštaje medija o nevremenu, ali i gledati u samo nebo. Jasni znakovi za tornado su skupljanje oblaka, tamno zelena boja oblaka, ali i slabiji kovitlavi vetrovi. Ukoliko je tornado već stigao do naselja, najbolje je otići u sklonište kuće, a ako ga nema onda u podrum, kupatilo, hodnik, prostoriju sa najmanje prozora i vrata i odakle vas deli što više zidova od tornada.

METEOROLOZI KONAČNO OBJASNILI Da li treba da paničimo? Šta je u stvari bio tornado kod Inđije?!

Ako ste napolju, onda je najbolje pronaći udubljenje u zemlji gde ćete leći i pokriti se rukama. U slučaju da se nalazite u automobilu ili kamp-prikolici, istog časa napustite vozilo i potražite sklonište ili kuću u kojoj će te se sakriti.

Nikako ne treba da vozite auto i "trkate" se sa tornadom, nipošto ne otvarajte prozore, a ne smete se ni kriti ispod mostova i nadvožnjaka.

Kuću možete zaštiti jedino ako je "zablindirate", kao što to rade Amerikanci koji daskama zatvaraju prozore i vrata.

BIĆE SVE GORE Srbija je u strahu! Tornado će postati česta pojava a ovaj deo države će biti u ozbiljnom problemu!

Najobičnija oluja može da prouzrokuje veliku materijalnu štetu, a ponekad i da odnese ljudski život. Kod prirodnih katastrofa pout tornada, posledice idu i do uništenja čitavih gradova koje se nađu na njegovom putu.

Brzina tornada dostiže i više od 480 kilometara na sat, a udar može da traje i do sat vremena što je dovoljno za masovna razaranja. Veoma često su praćeni požarima ili poplavama što još više ugrožava stanovništvo.

 BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi