REŠENA MISTERIJA Naučnici otkrili da li meso sme dvaput da se zamrzava

Zanimljiv i koristan odgovor

Meso
Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Jeste li čuli nekad nekoga da kaže - ne kupuj to meso, to je bilo odmrznuto, pa ponovo zamrznuto? Stiče se utisak da je to nešto najgore što čovek može da uradi s mesom, a da li je baš tako?

Svi smo čuli da meso koje smo jednom odmrzli ne sme ponovo da se zamrzava. Međutim, niko nema valjan odgovor, već se sve svodi na priče. Ovo je naučna istina.

Meso sme da se odmrzava i zavrzava više puta, a ono što je važno jeste da se odmrzava u frižideru, na temperaturi do 5 stepeni Celzijusa. Posle toga možete ponovo da ga zamrznete. Sve što može da se dogodi jeste da ćelije mesa malo popucaju i da bude vodenastije, ali neće postati otrovno ili tako nešto.

Hrana se zamrzava da bi se proces razmnožavanja bakterija maksimalno usporio, ili običnim jezikom rečeno, da se ne bi pokvarila. Dakle, na temperaturi od -18° C (što je standard za zamrzivače) hrana se kvari toliko sporo da možete godinama da je držite tako. U frižideru, na temperaturi od 2° do 8° C, hrana može da izdrži neko kratko vreme, dok će na sobnoj temperaturi da se pokvari vrlo brzo.

Kad se meso odmrzne, proces razmnožavanja bakterija (kvarenje) se ubrzava, ali kada se ponovo zamrzne, opet se usporava, pa ako niste zamrzli već pokvareno meso, nemate problema.

Često se čuju priče o uvoznom mesu koje je bilo dugo u transportu, odmrzavano i zamrzavano više puta.

Problem s tim je što je moguće da je dugo stajalo odmrznuto, pa je proces kvarenja možda već odmakao pre nego što je ponovo zamrznuto. Ali, i da nije ponovo zamrznuto, bio bi problem što se pokvarilo, tako da ponovno zamrzavanje tu ne igra neku ulogu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi