Građani, koronavirus, Srbija
Alo / Vladimir Marković
Građani, koronavirus, Srbija

Alo / Vladimir Marković

Građani, koronavirus, Srbija, Foto: Alo / Vladimir Marković

Dvadeset i četiri putnika u autobusu u provinciji Džnejiang testirali su se na virus nakon jednog sata i po puta 19. januara. Naučnici veruju da je klimatizaciona jedinica dozvolila prenos virusa širenjem virusnih kapljica pravo kroz autobus.

Neki klima uređaji uzimaju vazduh spolja i izbacuju ga ponovo, dok drugi, nazvani split jedinice, recirkulišu isti vazduh, što je bio slučaj u ovom slučaju.

Britanski stručnjaci su prošlog meseca upozorili da takve jedinice treba ili isključiti ili koristiti sa otvorenim prozorima kako bi se sprečilo širenje Covid-19. A kancelarije, bioskopi, pozorišta i drugi sadržaji u zatvorenom u Velikoj Britaniji moraju da imaju novo servisirane klima uređaje koji obezbeđuju istiskivanje svežeg vazduha.

Najnoviju studiju, objavljenu u JAMA Internal Medicine, sproveli su naučnici iz provincijskog centra Dženjiang za kontrolu i prevenciju bolesti. Pratili su epidemiju do jednog putnika u autobusu u istočnoj provinciji 19. januara, nekoliko dana pre nego što je Kina stavljena u karantin.

Putnici nisu bili socijalno distancirani, ali se smatralo da su neki nosili maske za lice. Ukupno 68 putnika vozilo se autobusom sat i četrdeset minuta da prisustvuje budističkom bogosluženju. Dvadeset i četiri putnika su bila pozitivna na Covid-19, od kojih je njih 18 patilo od „umerene bolesti“. Ostalih šest je ili imalo blagu bolest ili je bilo bez simptoma.

Putnici koji su sedeli najbliže prvobitnom pacijentu nisu imali veću verovatnoću da dobiju bolest od onih na suprotnom kraju autobusa. To sugeriše da je vazdušni sistem igrao ulogu u sakupljanju virusnih čestica i njihovoj reciklaži na drugim mestima kroz otvore u autobusu. Pišući u ovom radu, autori su rekli: „Istraživanja sugerišu da je SARS-CoV-2 u zatvorenim sredinama sa recirkulacijom vazduha visoko prenosiv patogen.

„Naše otkriće potencijalnog vazdušnog prenosa ima važan javni zdravstveni značaj, a budući napori na prevenciji i kontroli treba da razmotre potencijal za širenje COVID-19 u vazduhu.“ Izbijanje dolazi na pozadini upozorenja britanskih stručnjaka da takozvane split AC jedinice treba ili isključiti ili koristiti sa otvorenim prozorima.

Dr Šon Fitcdžerald, saradnik sa Kraljevske inženjerske akademije, rekao je da je otvaranje prozora dok je klima uređaj uključen možda najbolji način da se smanji rizik. „Preporučena strategija sada, ako imate jednu od ovih podeljenih jedinica, je da otvorite prozor i žrtvujete svoju želju za hladnim ili hladnijim okruženjem“, rekao je Fitzgerald za Telegraph.

‘Ako ima malo vetra, pomeriće vazduh. Ako ne možete da otvorite prozor, isključite jedinicu. '

Ovlašćena institucija građevinskih servisnih inženjera na svojoj veb stranici upozorava: „Klima uređaji koji nemaju„ namenski izvor spoljašnjeg dovoda vazduha u sobu ... mogli bi biti odgovorni za recirkulaciju i širenje vazdušnih virusnih čestica na put socijalno distanciranih korisnika. 

Istraživači u aprilu optužili su klima-uređaj za širenje koronavirusa među još najmanje devet gostiju koji su u januaru jeli u restoranu u kineskom Guangdžouu.

Istraživački rad objavljen u časopisu Emerging Infectious Diseases istražio je incident u restoranu u januaru, gde je porodica stigla iz Vuhana - grada u kojem je započela pandemija Covid-19.

Istraživači kažu da je jedan član te porodice imao asimptomatski slučaj, a jedva dve nedelje kasnije, pacijent je zajedno sa još devet osoba, uključujući članove njihove porodice, kao i dve druge grupe na obližnjim stolovima u restoranu, oboleo od virus.

Pogođeni stolovi na mestu bez prozora bili su udaljeni oko tri metra jedan od drugog, jer autori tvrde da je najverovatniji uzrok ovog izbijanja prenos kapljica. Međutim, kažu da kapljice ostaju u vazduhu samo kratko vreme i putuju samo na kratke relacije. Stoga su zaključili da je klima uređaj verovatno širio virus dalje između pogođenih stolova.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Slavisa

02.09.2020 02:02

Citam ovaj vas clanak i klimu retko koristim ovog leta u stanu.Ruski Ambilife preciscivac vazduha i alerena je zaista prava stvar u stanu, a zena skoro je kupila Ambilife za auto, prezadovoljni smo sa cistim vazduhom koji udisemo,