BILA SU DVA SAD IH IMA ČETIRI Naši hirurzi pravi majstori! U Srbiji izvedena druga operacija u svetu zbog koje će muškarci lakše spavati!

Muškarac (36) kome je transplantiran testis, organ je dobio od jednojajčanog blizanca zbog čega neće morati da prima imunosupresivnu terapiju, koja se inače daje nakon transplantacije.

Operacija
Operacija, Foto: Alo!/Marko Đoković

 

Prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga te vrste u svetu uspešno je urađena u Univerzitetskoj dečkoj klinici u Tiršovoj.

Transplantacioni tim predvodio je doktor Miroslav Ðorđević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a u timu su bili lekari sa Harvarda Branko Bojović i Diken Ko.

Ðorđević je pojasnio da je transplantacija trajala šest sati, da je urađena 3. decembra da se pacijent oseća dobro i da je transplantirani organ već u funkciji.

Podseća da je prva transplantacija te vrste u svetu urađena 1978. godine, takođe kod jednojajčanih blizanaca.

Transplantacija testisa je deo projekta koji se realizuje od 2011, godine a koji se tiče transplantacije gentitalnih organa.

Direktor klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je da je transpaltacija najizazovija grana hirurgije.

Dodao je da se u toj insituciji rade i transpalntancija bubrega, a da je 2017. godine urađena i prva transplantacija materice u Srbiji, a žena kojoj je presađen taj organ nakon 15 meseci dobila je dete.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi