Glavna ulica, Zemun
Google street view
Glavna ulica, Zemun

Google street view

Glavna ulica, Zemun, Foto: Google street view

Urednik ovog ustaškog lista je bio Gustav Krklec a za "Graničar" su pisali Vladimir Nazor, Sekula Drljević, Petar Grgec i drugi. 1944. godine Rusi ulaze u Zemun, a kompletna redakcija se seli u Vinkovce gde radi do kraja rata. Neki članovi redakcije prelaze u partizane i posle rata postaju "Znamenite ličnosti partizanske borbe protiv okupatora" i "Nosioci obnove zemlje" poput Nazora koji 1943. zapanjen zatečenim prizorima popaljenog Korduna i masovnih ustaških zločina nad srpskim stanovništvom, piše jednu od najpotresnijih pesama o stradanju Srba u NDH, "Majka pravoslavna".

Pročitajte još:

"Graničar" je izlazio u Zemunu od januara 1942. do oktobra 1944. godine, kao nedeljnik za Zemun i Srem, u izdanju Ustaške izdavačke kuće iz Zagreba. Sadržaj su bile vesti i ustaški propagandni tekstovi.

Novine je štampao Stevan Filipesko u svojoj štampariji, kao i bilten za nemačku vojsku. U jesen 1944. sovjetske snage i Titovi partizani ušli su u Zemun. Granična straža preseljena je u Vinkovce.

Radnici goreli živi!

AUTOR: Blic.rs/Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 17.10.2019. 15:39 - 17.10.2019. 16:10 U fabrici u Lučanima opet je došlo do nesreće. Prema prvim informacijama povređeno je dvoje radnika.

Obnovljen je u Vinkovcima 10. februara 1945. sa pod naslovom „Nedeljnik za Srem“, gde su i štampane u Građanskoj štampariji u Vinkovcima. Izdavač je bio Vojno operativno zapovjedničtvo Iztok. Poslednji broj bio je izašao 10. aprila 1945. godine.

Bonus video

Građani Šapca