Lepe usne lepkom
printskrin

 

Lepe usne lepkom

printskrin

Lepe usne lepkom, Foto: printskrin

To čine tako što podviju gornju usnu i lepkom je pričvrste za nos. Time za svega par minuta, kako kažu tinejdžerke, naprave usne koje su napućene.

Prema rečima stručnjaka, o posledicama ovakvog "ulepšavanja" suvišno je i govoriti. Korišćenje superlepka u ovakve svrhe može da izazove niz zdravstvenih problema, od opekotina, preko gušenja i alergija, do teškog trovanja.

 

Jedna od devojčica koja je probala ovaj svetski trend, Andriana Ž. (17) iz Beograda, priča kako je napravila veća usta bez silikona.

- Gledala sam razne devojčice na Jutjubu kako to rade i učinilo mi se da je brzo i jednostavno. Naravno da mi roditelji ne daju da kod lekara uvećam usne, pa sam pribegla ovom triku. Namazala sam lepak iznad gornje usne, sačekala par sekundi, i gornju usnu blago podigla i zalepila. Efekat je bio neverovatan. Međutim, muke su nastale posle, kada je usna počela da se odlepljuje. Počelo je prvo da me svrbi, pa peče, a kad je lepak skroz popustio, imala sam rane i na nosu i na usni... mislim da više neću ovo ponoviti - kaže Andriana.

Dermatolog dr Gorana Isailović upozorava da je korišćenje lepka za povećavanje usana jeziv trend, koji može imati kobne posledice, opasne po život!

- Ovo je strašno i deca moraju hitno da prestanu to da rade! Kao prvo, lepak je sam po sebi štetan i nije namenjen za telo, za ljudsku upotrebu, već za drvo, papir, gumu i slično. Pun je štetnih materija, toksina, alergena. Pa zamislite koliko je to štetno kada se nanese na kožu, i još se za njega prilepi gornja usna. Strašno i veoma opasno - naglašava dr Isailović i napominje:

- Dovoljno je i dve kapi da se stave na kožu ili da uđe u nos i može biti ozbiljnih posledica. Osim alergija i crvenila, na mestima gde se stavi lepak može da pukne koža, da se napravi otvorena rana ili opekotina. Pored toga, kada stavite lepak direktno ispod nosa, može doći i do trovanja jer je isto kao i drogiranje lepkom. Od ispiranja otrova koji se nalaze u lepku mogu se oštetiti oči ili disajni putevi.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Opasno po zdravlje


Profesor hemije Petar Pfendt ističe da su lepkovi veoma štetnog sastava i nisu dermatološki ispitani da bi se koristili kao kozmetika.

- Lepak bilo koje vrste prepun je hemijskih jedinjenja, rastvarača, polimera, toksina... Prilikom nanosa on bubri, ulazi u kožu i nije ni čudo što tako brzo lepi usne, i što one postaju sve veće. Međutim, zbog njegovog hemijskog sastava devojčice imaju zalepljene usne, dok se on ne apsorbuje, ali onda i ulazi duboko u krvotok. Što znači da će svi ti štetni toksini ući u organizam i ostaviti posledice. Zaista, ovo je mnogo opasno i devojčice moraju da shvate opasnost koja vreba iz ovog lošeg trenda - priča Pfendt.

Prema njegovim rečima, koliko su ove lepljive materije opasne, potvrđuje i upozorenje na samim pakovanjima.

- Da je lepak bilo koje vrste štetan, jasno govori i deklaracija, na kojoj piše da treba čuvati van domašaja dece, da izaziva iritacije oka, kože, respiratornih organa... Još opasnije je udisanje te pare, kada se stavi ispod nosa na kožu - navodi sagovornik.

Šta može izazvati lepljenje usana?

iritaciju kože

iritaciju oka

probleme sa disajnim putevima

alergije

opekotine

trovanje organizma

slepilo

BONUS VIDEO:  Helena Gavran ima četiri godine i tumor na mozgu. HITNO POTREBNA POMOĆ

 

 

 

 

Komentari (1)

Nikolina

14.10.2019 11:01

To ne bi trebao da bude super lepak vec lepak za trepavice koji ne oatavlja posledice?