Nova godina, Skupština
Masanori Jošida/Alo!
Nova godina, Skupština

Masanori Jošida/Alo!

Nova godina, Skupština, Foto: Masanori Jošida/Alo!

Novčanike najviše kradu u gradskom prevozu, ali i u tržnim centrima, dok u stanove upadaju čim primate da nikoga nema, pa su tako u petak opljačkana čak tri stana samo u jednoj zgradi u centru Beograda.

R. N. (61) iz Beograda jedna je od onih koji su se nedavno našli na meti lopova u jednom poznatom novobeogradskom tržnom centru. Njoj je ukraden novčanik iz tašne, pa je ostala bez novca, platnih kartica i dokumenata.

- Primetila sam da sam ostala bez novčanika kad sam došla na kasu da platim majicu za unuku. Celu torbu sam istresla, a kada sam videla da ga nema, samo me je hladan znoj oblio. Sva sreća da sam prethodno u pošti platila sve račune jer bih morala da pozajmljujem novac za to. U novčaniku sam imala oko 20.000 dinara i to je trebalo da mi traje do kraja meseca, a za taj novac trebalo je da kupim hranu i druge kućne potrepštine. Tu sam držala i platne kartice, koje sam posle blokirala u banci, a ostala sam i bez lične karte - navodi naša sagovornica.

Ona ističe da ne može ni da nasluti u kom trenutku se lopov dočepao njenog novčanika.

- Torba je non-stop bila uz mene, na ramenu i zaista ne znam kad uspeo da me opelješi. Kad sam otišla u policijsku stanicu da podnesem zahtev za izdavanje nove lične karte i rekla da to radim jer mi je ukraden novčanik s parama i dokumentima, žena koja tamo radi samo mi je kazala: „Gospođo, vi ste sedma osoba od jutros koja vadi ličnu kartu jer je opljačkana.“ Ali to je sedmoro ljudi za samo nekoliko sati i to u samo jednoj policijskoj stanici, pa zamislite koliko je onda još odžeparenih - napominje naša sagovornica.

Ni provalnici ne sede skrštenih ruku, oni su se u akciju dali i nešto ranije jer obično ordiniraju za vreme samih praznika.

- U petak su lopovi u ulazu do našeg provalili čak u tri strana. Svi smo se uspaničili kad smo to čuli. To se desilo usred dana, u samom centru Beograda. Dosad nisam uvek zaključavala vrata, pa čak i kad odem do komšinice na pet minuta, a sada sam u takvom strahu da proveravam da li su zatvorena ne samo ulazna već i vrata od terase, pa i prozori - priča čitateljka „Alo!“ J. P.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže za naš list da su džeparenja učestalija od sredine novembra, pa skoro do kraja januara, dok je sezona provala najčešće oko same Nove godine.

- Kad počnu praznici, džeparoši su tada i najaktivniji jer znaju da su se građani opskrbili kako bi nabavili i pripremili sve ono što tradicija nalaže bilo da se radi o krsnoj slavi ili o Božiću, Novoj godini. Kad je reč o provalama, ono što uočavam u poslednje vreme jeste da ima mnogo više provala stanova na srednjim spratovima, valjda su se oni koji žive u prizemlju i nižim spratovima zaštitili - kaže Nikolić.

Kako se zaštititi od džeparoša

- Platne kartice i PIN brojeve držati odvojeno.

- Novac, vrednosti i lična dokumenta držati u unutrašnjim džepovima.

- Ranac ili torbu držite ispred sebe.

- Rajsferšlus torbe okrenuti napred i prekriti ga rukom.

- Izbegavajte da se gradom krećete kada je špic, ali i gradski prevoz kada sa sobom nosite više novca.

- Ne držite novčanik u zadnjem džepu pantalona.

Kako se zaštititi od provalnika

- Ugradite pouzdanu i kvalitetnu bravu

- Uvek zaključajte ulazna vrata, čak i kad idete “na pet minuta” kod komšinice

- Osigurajte prozore tako što ćete, ako živite u prizemlju ili na nižim spratovima, staviti rešetke

- Uvedite video-nadzor u zgradu

- Iznad ulaznih vrata postavite reflektor sa automatskim paljenjem

- Podignite roletne jer spuštene roletne nekoliko dana zaredom su znak da niste kod kuće

Brojka

60 sekundi provalnicima je potrebno da obiju bravu, a čak 73 odsto lopova u stan ulazi kroz ulazna vrata