Skupština Srbije Parlament
Profimedia
Skupština Srbije Parlament

Profimedia

Skupština Srbije Parlament, Foto: Profimedia

"Kralj je grdno sogrešenije načinio prilikom izbora mesta gde će Dom graditi, jer tako važno zdanje ne smije da počiva na ukletom mjestu! Reci kralju da se mane ćorava posla", rekla je tada vidovnjakinja Cana.

Kako su se neka od njenih predviđanja ostvarivala, Cana je postala miljenica beogradske čaršije, a kada je u šaljivom tonu njenu "pobunu" prenela celokupna ondašnja štampa čiji je tiraž iznosio oko 80.000 primeraka, Ilikić se ozbiljno zabrinuo. Cana je tvrdila da ni on, ni kralj neće dočekati da vide dovršenu zgradu: "Zidate u Srbiju, no ona Srbima neće služiti za vijek!"

Odluku da baš na tom mestu digne zgradu parlamenta, Petar Prvi Karađorđević je doneo vođen istorijskom činjenicom da je tu, kod Batal džamije, održan prvi srpski narodni sabor na kojem je 30. novembra 1830. pročitan sultanov hatišerif o delimičnoj autonomiji Srbije. Inače, ostaci Batal džamije, nekada najvećeg zdanja posle Aja Sofije, nalazili su se na mestu današnjeg platoa Narodne skupštine.

Uplašen izrečenim proročanstvom, uzalud je Ilkić molio vladara da promeni lokaciju. Verujući da je reč o samo još jednoj "babskoj gluposti", kralj je u čast svog sina Đorđa koji je tada napunio 20 godina, 27. avgusta 1907. postavio kamen temeljac današnjeg srpskog parlamenta, a na pergamentu koji je tom prilikom položio, osim samog kralja i mitropolita Dimitrija našlo se i ime arhitekte, Jovana Ilkića.

Videvši početak radova, Cana je izrekla još jedno crno proročanstvo: "Neće dobro da se svrši, zidate na zavezanom mestu. Đorđe neće videti krunu na glavi, a ni onaj ko dođe nakon Petra, neće dočekati kraj ovom zidaniju."

Veruje se da je gatara mislila na rimsko groblje čiji je deo iskopan tokom priprema za temelje, kao i da se na mestu gde je danas Bulevar kralja Aleksandra nekada nalazio Carigradski drum, a u neposrednoj blizini Batal džamija.

Činjenica je da se ova zgrada zidala u burnom istorijskom periodu koji je nastupio narednih tridesetak godina, kao i da su svi imenovani na pergamentu tokom tog perioda preminuli, kao i da je u ratnom vihoru odlučeno da presto ne nasledi Đorđe, već njegov brat, Aleksandar.

Nakon stvaranja prvo Kraljevine SHS, a potom i Jugoslavije, kada je na novog vladara vršen pritisak da se radovi nastave, Spasenija je izrekla gotovo isto proročanstvo novom vladaru: "Ni ti nećeš živ dočekati izgradnju Doma."

Kralj Aleksandar je tada rešio da malo uspori radove, zbog čega je u javnosti bio podvrgnut opštem podsmehu.

Kako tada već među živima nije bio ni jedan od spomenutih na pergamentu, a on umesto brata nasledio titulu, pod obrazloženjem da Ilkićev projekat treba malo izmeniti, Aleksandar je uspevao da odloži nastavak gradnje sve do 1934. kada je angažovan ruski arhitekta Nikola Krasnov.

Kralj Aleksandar je ubijen u Marselju 9. oktobra 1934. čime je na najgori mogući način ostvareno još jedno Canino proročanstvo, ali to nije sprečilo Krasnova da nastavi radove po planu. Zgrada je osveštana samo dve godine kasnije, 18. oktobra 1936. kada su se u nju uselili predstavnici Kraljevine Jugoslavije.

Od tada do danas, u ovoj zgradi su vladala poslanstva šest država, i sve te države su brzo otišle u istoriju: Kraljevina Jugoslavija, DFNR Jugoslavija, FNR Jugoslavija, SFRJ, SR Jugoslavija, i Državna zajednica Srbije i Crne Gore.

Konačno, Srbija je svoje poslanike u ovaj Dom uselila 102 godine nakon početka gradnje, pa ne možemo a da se ne zapitamo da se i ovo proročanstvo ispunilo: "Dom zida u Srbiji koji Srbiji služiti neće za vek."

Komentari (9)

deki

12.01.2018 07:12

I sa Canom i bez Cane nema nama pomoci! LJudi koje vode ovaj narod su uvek najgori sljam i tu nema spasa.Pismenima se ne da pristup drzavi zato sto to ne odgovara vecini.Ko je pametan i ima gde,napusta Srbiju galopirajucim koracima!

cvetko šofer

12.01.2018 07:52

zato nam ovako dobro ide!!!!

nedjo

12.01.2018 08:12

moguce da je ova vračara u pravu.. maleri do malera nas prate,pogotovo u najskorije vreme

Eee

12.01.2018 18:32

@nedjo - Nije to mesta,zgrade...to je do nezajazljivosti,pohlepe lopova unutar iste.

Dejan R.Tošić

12.01.2018 11:15

Cana je u pravu. To je i Milošević znao,i sve dok je bio u Skupštini u Kralja Milana on je bio nepobediv,čim su prešli poslanici u staru skupštinu puko je ko zvečka. Bolje da su tu premestili deo Narodnog Muzeja Srbije jer tu mu je i mesto,a ne ovako 17 godina deca ne mogu da odu u Narodni muzej,zaboravi smo i svoju istoriju,jedino to Cana nije rekla.

Драагооољуб

12.01.2018 11:21

На страну пророчанства и несреће; мало ко зна да је на том простору осим римског гробља, и Батал џамије, на простоту парка према пошти, угао краља Александра (Обреновића), Таковске и Косовске; била сточна пијаца! А тетка Цана није објаснила зашто, односно Шта чини ово место "завезаним"!

Зоран

12.01.2018 11:34

Није ОДАБИР места, него је ИЗБОР места, као што је избор лепотице, избор места за летовање, изабери најлепши парадајз ...

Паметница

12.01.2018 12:33

Српски стри народи су вером и разним окултизмима циентифичким се бавили да би освајали земље и народе где им није помгла магија онда борбом.И поред толико Вештица,Мгова,Пророчница баш нико да поништи те Кинеске пергамине,Викингске клетве,Барбарске церемоније,Келтске над гробовима заклетве,Паганкс мољења боговима.Немогуће ? оно што јесте могуће је да нису ту чиста посла.

Сараџогла

12.01.2018 18:17

Никада нимо слушали УПОЗОРИВАЧЕ за нешто што ће бити?Ја сам молио ДС странку да напусти седиште у вили чувеног инжињера Божића коју су отеле Титине комуњаре.У њој је владао дух нестабилности!Данас је ДС минорна странка.ПАНИЧНО сам молио да се Титин воз са свим локомотивама под хитно поклони Хрватској и Словенији јер је све то проклето!Дате су у редован саобраћај све локомотиве да би убрзо умрли београдске машиновође Гојко и Звонко!Београд је град извора који су затрпани?То је проклето!