Josip Broz Tito
Arhiva Alo
Josip Broz Tito

Arhiva Alo

Josip Broz Tito, Foto: Arhiva Alo

Špnski El Mudno o Titu piše pod naslovom - 40 godina nakon njegove smrti: Komunistički ''alfa muškarac'' koji se suprotstavio Staljinu. List nastavlja da se ovog ponedeljka obeležavaju četiri decenije od smrti marsala koji je Jugoslaviju pretvorio u socijalističku oazu van ŠSR-a i pored etničkih razlika. El Pais kaže zbogom, Tito - politička nostalgija koja živi.

Jamajka obzerver prenosi priču iz Bugojna, gde je bila jedna od vila u kojima je predsednik SFRJ primao državnike, ali i lovio, a koja j uništena u ratu i danas je dom za pse lutaice, te o tome kako se narod toga kraja bori da očuva Titov duh.

NYT koji prenosi Rojters piše da su danas četiri decenije nakon smrt jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita i da se nekoliko desetina njegovih poštovalaca okupilo da mu oda pocast, ali s maskama protiv koronavirusa.

Titov grob u Kući cveća uvek je posećen na godišnjicu njegove smrti, ali je ove godine broj poštovalaca daleko manji zbog epidemije. Na grob je vence položila i delegacija vladajucjih socijalista Srbije, naslednika komunista iz kasnih 80-ih, na čelu sa njihovim predsednikom i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Dačić je rekao za Rojters, a prenosi NT, da su mnogi širom bivše Jugoslavije nostalgični...

Tito i Jovanka

Foto: Profimedia

Tito i Jovanka, Foto: Foto: Profimedia

"Ne bih to nazvao nostalgijom za Titom, već za društvom u kojem smo tada živeli, za nekim socijalističkim vrednostima koje su bile ispred njihovog vremena", rekao je Dačić.

Takođe NJujork tajms piše da je Broz, metalostrugar iz hrvatskog sela Kumrovec, vodio komunističke borce protiv nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, osiguravši tako vlast narednih 35 godina. Dodaju i da se 1948. okrenuo protiv sovjetskog bloka čineći SFRJ tampon zonim između neprijatelja u hladnom ratu.

Mnogi, dodaje NT, kritikuju Tita kao brutalnog diktatora koji je političke protivnike slao u logore, dok drugi kažu da je njegov period bio perido blagostanja i mira.

Klarin, najveci tabloid u Argentini, podseća na četiri decenije od smrti Josipa Broza Tita i uz video prilog opisuje istoriju kroz koju je Tito vodio narode i narodnosti SFRJ od pobede nad Hitlerom do 90-ih kada je, kako navodi list, zemjla eksplodirala i raspala se na komade.

Smrt predsednika SFRJ tema je i za francuski TV5Monde, Bankgok post, moskovsku Gazeta, koja piše Morao je biti vođa - po čemu je maršal Tito postao slavan.

RTL i Euroactiv dele istu vest, a koju je napisao AFP i navode da je Titova politička zaoštavština i danas predmet debata na Balkanu...