dr Srđan Marković
Promo
dr Srđan Marković

Promo

dr Srđan Marković, Foto: Promo

Osećaj nadimanja, nadutost i prisustvo gasova zaista mogu da „pokvare” dan.

Sa ass. dr Srđanom Markovićem, gastroenterologom iz KBC Zvezdara, smo razgovarali zašto se javlja nadutost i kako rešiti ovaj neprijatan i veoma čest problem.

Veća količina gasova u crevima može da nastane u situaciji kada manje žvaćemo hranu i tada progutamo veću količinu vazduha. Sa druge strane, može se javiti i kada konzumiramo hranu bogatu koncentrovanim šećerima i mastima. Ove supstance postaju pogodna hrana bakterijama koje se nalaze normalno u crevima, ali usled ovakve ishrane počnu da stvaraju gasove koji postaju uzrok tegoba. Veća količina gasova i nadutost u trbuhu mogu nastati i usled širenja loših bakterija koje u crevima stvaraju gasove.

Genetika i okruženje su takođe faktori koji mogu doprineti pojavi nadutosti u sklopu sklonosti ka otežanom varenju, i to su faktori koje ne možemo da promenimo. Stres, brz tempo života, pušenje, brza hrana utiču na rad creva i pojavu nadutosti. To su promenljivi faktori i čovek treba da menja navike i pomogne sebi. Bitno je promeniti način ishrane, za početak bez prekomernog unosa masne hrane i slatkiša. Treba pronaći meru i balansirano se hraniti, izbegavati stres u granicama mogućeg.

Tagovi