Škola
Alo/Dejan Briza
Škola

Alo/Dejan Briza

Škola, Foto: Alo/Dejan Briza

Ministar je jutros na TV Prva savetovao direktore da kombinuju načine za nadoknadu nastave, da se ne bi svakog dana ostajalo duže, a potrebno je nadoknaditi četiri nastavna dana, imajući u vidu da je drugo polugođe u centralnoj Srbiji trebalo da počne u utorak, 18. februara.

Šarčević je zamolio direktore škola za razumevanje prema učenicima završnih razreda, i da unapred naprave plan nadoknade za predstojeći period.

- Nastavna subota je dobro rešenje, i iako se subotom održavaju takmičenja, ne takmiče se sva deca. Za one koji se takmiče nastavnici mogu da organizuju posebnu nadoknadu, uključujući onlajn i sve druge modele.

Praktično od školskog kalendara su "otkinuta" četiri dana.

- Ako govorimo o četiri dana, to je otprilike neke dve nastavne subote, a dva dana mogu da se nadoknade tokom radne nedelje. Zaista smo doneli ispravnu odluku da se produži raspust i sledeće nedelje tako da prvi radni dan bude 24. februar - rekao je Šarčević za TV Prva.

Mladen Šarčević

Tanjug/Dragan Kujundžić

Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Podsetimo, nastava u Vojvodini obustavljena je od 12. do 21. februara, radi zaštite zdravlja dece, usled epidemiološke situacije sa sezonskim gripom, iako su se đaci već vratili u klupe i otpočeli drugo polugođe 15. januara.

Ta odluka donesena je prekjuče, a juče je ministarstvo presudilo da raspust dobijaju i đaci u ostatku Srbije.

Raspust usporava širenje respiratornih infekcija

- Očekujemo da će se produženjem raspusta smanjiti učestalost respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu - izjavila je juče epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Ona je za Tanjug naglasila da je zimski raspust usporio širenje respiratornih infekcija i virusa gripa, da je tokom prošle nedelje zabeležen pad oboljenja sličnih gripu za oko 2.000 u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, ali da je to i dalje na visokom nivou.

U Vojvodini, gde deca idu u školu, registrovano je povećanje broja obolelih, naročito kod dece školskog uzrasta.

- Imajući u vidu povezanost učestalosti respiratornih infekcija sa terminima školskog raspusta, smatrali smo da je stručno opravdano da se sprovede jedna zajednička mera na nivou cele zemlje, a to je produženje zimskog raspusta do kraja nedelje. Ta mera imaće najveću efikasnost kada je u pitanju usporenje toka respiratornih infekcija na području naše zemlje - pojasnila je ona.

Podseća da je u februaru maksimalna aktivnost virusa gripa i da produženje raspusta može da uspori dalje širenje.

- Najveću stopu obolevanja beležili smo kod dece školskog i vrtićkog uzrasta, te smatramo da će se to što deca neće biti u kolektivima odraziti na smenjenje broja obolelih - zaključila je ona.