Na Uskrs je pored "čuvarkuće", obavezno da na stolu stoji još jedno jaje - STRAŠNIK!

Alo.rs/ M. I. | vesti 2019-04-28 11:21:20 2019-04-28 11:21:20

Prvo jaje koje domaćica ofarba u crvenu boju zove se čuvarkuća i čuva se tokom cele godine, dok se ne ofarba novo jaje. Međutim, postoje i običaju koji govore drugačije...

Tanjug/Jaroslav Pap

Najveći hrišćanski praznik “Velikdan” – Vaskrsenje Gospodnje se na Kosovu i Metohiji dočekuje prema vekovima čuvanim običajima koji se odvijaju utvrđenim redom. Šaranje jaja tamo je prava umetnost, a prvo što se radi je da se našara “strašnik” – jaje koje se kao zaštitnik doma, dece, polja, vinograda i stoke čuva cele godine. 

Običaj je da se u svakom domu našaraju tri strašnika sa istim motivom, jednim krstom ili više njih. Njihova namena je da štite dom i sve što je u njemu, njive i vinograde. Na jajima se ispisuje H.V. (Hristos Vaskrse) i V.V. (Vaistinu Vaskrse), a obavezno se našara jaje “mlada”, koje se daruje momcima spremnim za ženidbu.

Pročitajte još:

 

Strašnikom majke ili bake praveći znak krsta dodiruju deci na spavanju u čelo, bradu, desni i levi obraz, govoreći: živ, zdrav, crven i rumen.

Jaja se farbaju na veliki četvrtak, uglačaju mašću ili uljem i odlaže u ostavu, do trenutka kada će ih domaćica staviti na vaskršnju svečanu trpezu sa radosnim pozdravom “Hristos Vaskrse” kojoj ukućani jednoglasno odgovaraju “Vaistinu vaskrse”.

 

 

Expand player
Pogledajte više