Benzinska pumpa
Profimedia.rs
Benzinska pumpa

Profimedia.rs

Benzinska pumpa, Foto: Profimedia.rs

Među sedam naftnih kompanija koje posluju na tržištu naše zemlje, samo je „Knez petrol“ u stoprocentnom srpskom vlasništvu, ali ne samo da ne zaostaje za ostalim preduzećima koja se bave maloprodajom derivata već je u samom vrhu.

Slovenci poslednji po rezultatima

Slovenački „Petrol“, koji posluje na 11 benzinskih stanica u Srbiji, našao se na poslednjem mestu po finansijskim rezultatima u 2018. godini, s prihodom od 10,5 milijardi dinara.

 Prema finansijskim rezultatima poslovanja, koji predstavljaju ličnu kartu svake kompanije, na prvom mestu u prošloj godini je Naftna industrija Srbije (NIS). Ona ima čak 310 benzinskih stanica, a njen ostvareni prihod u 2018. godini iznosi 265 milijardi dinara. Međutim, odmah iza nje, po rezultatima rada, nalazi se jedina domaća kompanija koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata. Kompanija „Knez petrol“ u svom vlasništvu ima 93 pumpe, koje se nalaze širom naše zemlje, a njen prihod u prošloj godini iznosio je 43,6 milijardi dinara.

Milan Rakić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica za „Alo!“ kaže da najnoviji rezultati poslovanja naftnih kompanija ne predstavljaju iznenađenje jer oni direktno odražavaju dugogodišnje navike potrošača.

Benzinska pumpa benzin gorivo

Oliver Bunić

Benzinska pumpa benzin gorivo, Foto: Oliver Bunić

- Služba marketinga i razvoja mreže „Knez petrola“ odradila je dobar posao, budući da su baš kao i NIS za svoje pumpe odabrali najbolje lokacije za prodaju naftnih derivata. Njihove pumpe postale su mesta na koja su potrošači navikli da dolaze i čije se usluge visoko vrednuju, zbog toga i imaju veliki prihod - objašnjava Rakić.

Po ostvarenom prihodu u prošloj godini, treću poziciju iza „Knez petrola“ zauzeo je MOL. Ova mađarska kompanija koja posluje na tržištu Srbije registrovala je priliv od 43 milijarde dinara na svoje 63 benzinske stanice. Dok se austrijsko preduzeće OMV po rezultatima izborilo za četvrto mesto s prihodom od 35 milijardi dinara.

Nebojša Atanacković, član predsedništva Unije poslodavaca Srbije, za „Alo“ navodi da ovi podaci pokazuju da su prošle godine najviše profitirali oni koji su na svojim benzinskim stanicama imali dobar odnos cene i kvaliteta.
- NIS ima najviše pumpi i zbog toga je njegov prihod i najveći. Međutim, „Knez petrol“ se zasluženo našao odmah iza Naftne industrije Srbije jer ima niže cene u odnosu na druge kompanije, a kvalitet benzina je identičan onome koji se prodaje na ostalim benzinskim stanicama - kaže Atanacković.

Naš sagovornik ističe da je ruski „Lukoil“, koji se po rezultatima poslovanja našao u prvih pet kompanija u Srbiji s prihodom od 33,8 milijardi dinara, pokazatelj da ni veliki broj benzinskih stanica nekad nije garancija zapaženog poslovnog uspeha.
- „Lukoil“ u Srbiji ima čak 82 benzinske stanice, po čemu je treći u našoj zemlji, ali tek je peti po prihodu. Ipak, za mene je iznenađenje što su EKO pumpe na pretposlednjem mestu po poslovanju, s prometom od 20,4 milijarde dinara, s obzirom na to da imaju dobar marketing i 55 pumpe - navodi Atanacković. 

Grafikon

Alo

Grafikon, Foto: Alo