Praznik
Printscreen
Praznik

Printscreen

Praznik, Foto: Printscreen

Sveta Tri jerarha su istorijske ličnosti Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, a u srpskoj tradiciji se nazivaju Valtazar, Melhior i Kaspar.

Praznik je, u njihovu čast, ustanovljen 1076. godine i to 30. januara po starom, ili 12. februara po novom kalendaru.

Sveta Tri jerarha u našem narodu se slave kao krsna slava, a slave je i mnogi manastiri i crkve kao svoju slavu. Takođe, oni imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u mesecu januaru i to: Vasilije Veliki 1. januar, Grigorije Bogoslov 25. januar i Jovan Zlatoust 27. januar i 13. novembar.

Sveti Vasilije Veliki je poznat kao veliki svetovni i duhovni učitelj crkve. Sveti Grigorije Bogoslov je i prozvan kao Bogoslov jer je nenadmašno tumačio dogmu, a sveti Jovan Zlatousti je upamćen kao nedostižan propovednik Jevanđelja, zbog čega je tako i nazvan.

U srpskim krajevima, pomenuti sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju tog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

Zato danas vetrovi ne smeju da duvaju, jer ukoliko ne bude vedro i lepo, mirno vreme, ni godina tj. leto pred nama neće biti topo i lepo.

Ukoliko bude sunčano i bez vetra, pred nama je pravo toplo leto i mirna godina.

Nažalost, prema prognozi, u Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, ponegde s kratkotrajnom, slabom kišom, u brdsko-planinskim predelima sa slabim snegom.

Vetar će biti slab i umeren severozapadni, na istoku povremeno jak. Jutarnja temperatura od 0 do pet stepeni, najviša dnevna od osam do 13, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Tagovi

Komentari (2)

komita

12.02.2020 15:42

"Sveta Tri jerarha su istorijske ličnosti Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, a u srpskoj tradiciji se nazivaju Valtazar, Melhior i Kaspar". E ne videh veće laži i gluposti. Ko u Srbiji sem rimokatolika zove svetog Vasilija valtazar? Vi stvarno niste normalni ili ste pritajene ustaše. I sad ispada da mi Srbi koristimo pogrešna imena ova tri sveta jerarha, Vasilija, Grigorija i Jovana, jel?

Gavran

12.02.2020 21:56

@komita - Niko. To je autor nešto pobrkao. Valtazar, Melhior i Kaspar živeli su oko 350 godina pre Jovana Zlatoustog. Mi ih pominjemo kao Sveta Tri Kralja na Bogojavljenju.