Alpinisti ukrotili Momin kamen
A. Landeka / privatna arhiva
Alpinisti ukrotili Momin kamen

A. Landeka / privatna arhiva

Alpinisti ukrotili Momin kamen, Foto: A. Landeka / privatna arhiva

Svima koji su učestvovali u izgradnji zadala je mnogo glavobolje, a u savladavanju te kosine iznad autoputa učestvovali su i alpinisti iz Srbije i Hrvatske.

U Srbiji kao kod kuće

Landeka, koji je inače iz Zagreba, gde mu živi porodica, kaže da se već odomaćio u Srbiji. Ovde je, ističe, sklopio divna prijateljstva, ali i kumstva. - Samo od prošle godine bio sam na 47 slava, šest venčanja, dvaput sam bio kum, a sklopio sam i mnoga divna prijateljstva, posebno ovde u Vranju, gde sam smešten - dodaje Landeka.

 Među onima koji su radili na savladavanju Mominog kamena je i Andrija Landeka iz hrvatske firme za visinske radove koja je angažovala alpiniste iz obe države.

- Došli smo na nekoliko meseci, a sad evo ulazimo u treću godinu kako smo u Srbiji i u Grdelici. Iako je put otvoren, naš posao još nije završen, ali to neće remetiti saobraćaj. Nastavljamo da radimo na postavljanju mreža i sajli, ali i takozvanih sidara, i to specijalnim bušilicama, što doprinosi učvršćivanju brda i sprečavanju odrona.

Sve što ste videli na Mominom kamenu i oko njega, to smo mi radili. Ovo što sada radimo je dodatno obezbeđivanje svih radova - objašnjava Landeka za „Alo!“.

Alpinisti ukrotili Momin kamen

A. Landeka / privatna arhiva

Andrija Landeka, Foto: A. Landeka / privatna arhiva

On ističe da im je Grdelica bila jedna od najzahtevnijih projekata u karijeri, a radili su i po kiši i po snegu, ali i kad upekne.

- Kada bi mineri završili posao, onda smo mi dolazili i obezbeđivali da se brdo i kamen ne obruše na radnike koji su radili dve-tri kaskade ispod nas. Kako je u pitanju rad na velikim visinama, bez obzira na to što imamo i odgovarajuću opremu i što smo iskusni i obučeni, svaki sekund nepažnje može da bude koban - navodi Landeka.

Alpinisti ukrotili Momin kamen

A. Landeka / privatna arhiva

Alpinisti ukrotili Momin kamen, Foto: A. Landeka / privatna arhiva

On ističe da je u početku bilo devet alpinista, a da se taj broj na kraju popeo na 22, kao i da je većina angažovanih iz Vranja i Vladičinog Hana.

- To su sjajni momci. Veoma sposobni, vredni i radni. Ponosan sam na njih, a svi zajedno smo ponosni što smo učestvovali u ovako velikom projektu, jer je ovo zaista ogromno iskustvo. Međutim, naš rad možda ne bi bio ni primećen da nije bilo predsednika Vučića, koji nas je javno pohvalio. Svi smo zbog toga bili prijatno iznenađeni. Lepo je kad vas se neko seti i pritom iskaže pohvalu za vaš rad - navodi naš sagovornik.

Aleksandar Vučić, Momin kamen

Tanjug/ Dimitrije Goll