Zatvor Pritvor Robija
Shutterstock
Zatvor Pritvor Robija

Shutterstock

Zatvor Pritvor Robija, Foto: Shutterstock

Jedan od priređivača knjige - istoričar Goran Miloradović izjavio je da ovaj spisak nije kompletan, a da je najpribližniji istini onaj broj kojim je upravnik Golog otoka Ante Reštegorac svojevremeno dao Vladimiru Dedijeru na kom je bilo 32.000 administrativno i sudski kažnjenih.

"Dokumenti su međutim uništeni 1955. godine kada je počelo otopljavanje odnosa sa SSSR i Hruščov posetio Beograd", pojašnjava Miloradović u izjavi za "Večernje novosti".

On je naglasio da Šifrarnica iz zbirke BIA pokazuje da je među zarobljenicima bilo procentualno najviše Srba, njih 7.184 zatim slede 3.522 Crnogorci i ostali.

Bivši zatočenik, akademik Dragoslav Mihailović izjavio je da je ovom knjigom država Srbija priznala da je sistem logora, nazvan prema najvećem - Goli otok postojao i da su tamo ležali stanovnici Srbije.

"Ovo priznanje čekao sam punih šest decenija. Za one čija su imena objavljena u knjizi sada se pouzdano može reći da su bili na Golom otoku", kaže Mihailović, koji je tamo odveden sa 19 godina samo zato što se pobunio protiv hapšenja drugova iz razreda.

Statistička analiza spiska pokazala je da su se iza rešetaka Golog otoka našla 34 maloletnika, od kojih je jedan imao samo 15 godina.

U kazamatima je završilo i 829 srodnika - braće, sestara, dece i roditelja.

 

Komentari (3)

kiza

13.11.2016 11:28

Ja sam to odavno znao. Uvek su Srbi najvise krivi. Ipak hvala za informaciju.

Lune

13.11.2016 21:10

@kiza - Hm,hmm..nije ni cudo,sloveni,pravoslvci a neke stvari nas vezuju od oktobarske revolucije. Najgore od svega je, veliki broj,laznih prijva i kleveta, robijanja neduznih,prema jednoj ijzjavi Aleksandra Rankovica, a sto se tice "onih"..ibeovaca, koji su hteli da menjaju nemacku okupciju za rusku, trazili su gledali su, sto ne opravdava zverske postupke.

XXL

13.11.2016 20:52

Interesantno je da i dan danas o otoku Goli (kako se ostrvo zove) postoji zid ćutanja i ako se nešto kaže to je na "kap". Zašto?