Slava
Tanjug/Staša Tomić
Slava

Tanjug/Staša Tomić

Slava, Foto: Tanjug/Staša Tomić

Vreme je slava, a za dva dana je jedna od najvećih slava kod Srba - Aranđelovdan, kojeg u narodu još znaju da zovu "živi svetac", što je potpuno pogrešno.

Jedna od nedoumica jeste da li domaćica treba da pravi žito na taj dan, iako se zna da ne postoji živi svetac i da slavu čine kolač, vino, sveća i žito.

Ispovest prenosimo u celosti:

"Ne potičem ni ja iz neke porodice gde se vera mnogo isticala, pogotovo što su mi dede bile teške komunjare, ali iz veronauke sam naučila šta je osnova slave i šta treba da imamo na stolu - kolač, sveća, vino i žito, kao i da mora da bude posna ako pada u posne dane - sreda i petak. Međutim, kada sam se udala, muž je slavio Aranđelovdan, 21. novembar, i jedva sam dočekala da i ja učestvujem u spremanju. Naravno, svekrva mi je davala samo neke fizički teške poslove, a ona je odlučila da je njeno da napravi kolač. Pošto nije spominjala žito, ja sam sama zaključila da je to moj posao.

Šok je nastao kada me je suprug povukao na stranu i rekao da žito ne smem da spremam, da oni nemaju žito jer je Aranđelovdan "živi svetac". Nisam verovala šta čujem!!! Nema žita?! Ne smem ni da spomenem?! Bila je to prva godina braka, pa sam, nesnađena u svemu, ćutala. Sledeće godine isto! Ne sme niko da spomene žito!

"Nisi, mala, došla u ovu kuću da nam menjaš običaje i uvodiš neke svoje", odbrusila mi je svekrva kada sam treću godinu odlučila da napravim žito.

Domaćine, srećna slava - Đurđevdan

Alo!

Domaćine, srećna slava - Đurđevdan, Foto: Alo!

Osećala sam se bedno, ali i odlučno. Kovala sam plan, priznajem da to nije hriščanski, ali kako da ljude ubedim da ne valja kako to rade i da ne ispadnem od onih snajki koje menjaju njihove sinove. Pribegla sam lukavstvu, pozvali smo sveštenika u kuću da nam svetu vodicu (i to im je prvi put da im je sveštenik ušao u kuću). Kad je završio a ja služila kafu, pripitah ga, onako naivno, da mi kaže da li treba da spremimo žito za slavu.

"Bože mi pomozi, moje dete! Žito se mora spremiti", reče iznenađeno, uze neku svoju knjigu, otvori je, i pročita naglas šta čini slavu.

Svekrva ćuti, svekar ćuti, a moj suprug onako izokola ga pita, pa niko od njihovih ne pravi, pa nismo ni mi.

"U crkvu kad dođeš da doneseš, kolać, vino, sveću i žito", reče nam sveštenik, mi mu se zahvalismo i on ode. Bože mili, kakvo je čudo onda na mene se svalilo. Skočiše svi da viču, galame, da mi prete...

Pročitajte još:

"Nismo nikad žito i nećemo nikad žito! Ti nekome drugom drži lekcije", ma bilo je tu i težih reči, ali sam se samo povukla, uzela jednogodišnjeg sina u naručje i sa njim u sobu se zatvorila. Džaba moje molbe suprugu da bar šačicu žita napravim, samo za crkvu. Nije bilo šanse.

Dođe Aranđelovdan, spremismo kolač, sveću i vino, sredih ja sina svečano i poslah sa ocem. Brzo se vratiše, ili se meni samo tako učinilo jer sam bila u poslu. Suprug ćuti, namrgođen na slavi... Gledam ga i preispitujem se da ga opet nisam nečim uvredila, a znam da nisam, sigurna sam da nisam.

Ispratismo goste, kad svekrva vrisnu, uletih kod njih u sobu, a svekar žut, ne može da diše. Zovemo hitnu, odvedoše ga, kažu moždani. Udara se svekrva u prsa, kuka, teško joj. Muž ćuti, guta knedle, uzdiše.

 

Komentari (2)

Bojana

19.11.2018 18:26

Prve godine si videla s kim imas posla i ostala si tu, jos si i dete rodila. Samo da se ogradim, nema moj komentar veze sa zitom ili ne zitom, vec sa primitivnim ponasanjem cele familije. Ja koliko vidim ona svoje mesto u toj kuci nema

Veteran 2

19.11.2018 19:32

@Bojana - Srpski " Pravoslavni " primitivizam. Nažalost. Ti ispravno razmišljaš i ispravno si postupila što si pitala sveštenika. A neko kad je nedokazan, onda mu se dokaže na teži način. Žito se ne sprema za sveca, nego za pokoj duša naših predaka. Pametnom dosta.