OVA INFEKCIJA VREBA SVUDA! Možete da je zakačite dok hodate ulicom! Doktor Nenad Zec apeluje: Period inkubacije je 7 do 10 dana!

Obratite pažnju na sledeće tegobe!

Volgina ulica
ulica, Foto: Google maps

Lajmska bolest je infekcija karakrteristična za proleće, leto i početak jeseni, i u tim periodima treba obratiti posebnu pažnju pogotovo ako se boravi u prirodi, jer krpelji koji prenose ovu bolest borave i na travi i na drveću.

- Krpelji su nosioci bakterije borrelia burdorferi koja kod ljudi izaziva multisistemska infektivna bolest koju znamo kao "Lajmska bolest". To ne znači da će svaki ujed krpelja inficirati čoveka lajmskom bolešću, pošto nisu svi zaraženi ovom bakrterijom - rekao je doktor Nenad Zec i dodao da se procenjuje da je na teritoriji Beograda od 10 do 25 odsto krpelja zaraženo ovom bakterijom.

Krpelj
Krpelj, Foto: Shutterstock

Kako kaže, tegobe se ispoljavajau nakon sedam do deset dana inkubacionog perioda, najpre u vidu promena na koži, kako bolest napreduje tako će izazavati tegobe u centralnom i perifernom nervnom sistemu, na srcu, kao i na zglobovima.

 

- Svim ovim tegobama prethode nespecifični simptomi zapaljenja, odnosno povišena temperatura, mlakasalost, zamaranje, bolovi u mišićima - objasnio je zec i pridodao da je najtipičnija promena ona na koži koja se manifestuje u vidu okruglih crvenih površina koje menjaju bolju i mesto, i mogu biti u prečniku i do 15 centimetara - objasnio je Zec.

Vozači od danas pod MIKROSKOPOM, ako vas zaustavi policija za ove tri stvari vam ODMAH SLEDI KAZNA!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 12.08.2019. 07:22 Od danas do 18. avgusta pripadnici Uprave saobraćajne policije sprovešće pojačanu kontrolu brzine kretanja vozila, saopštio je MUP. Auto-put, gužva, Foto: Tanjug/Dušan Aničić 04-08-2018 Kako se navodi u saopštenju koje je dostavljeno medijima, ova međunarodna akcija će početi danas u svih 29 država koje su članice organizacije TISPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

Ako zaraženi krpelj zakačen za kožu provede više od 24 sata povećava se verovatnoća da će do lajmske bolesti doći

Prema njegovim rečima, lajmska bolest se leči antibioticima, pošto je u pitnaju bakterija, međutim oni se piju tek kada se ispolje simprtomi lajmske bolesti, dok lečenje, u zavisnoti od napredovanja bolesti traje od dve do šest nedleja.

- Osobama se savetuje nošenje kačketa ili šešira sa širim obodom, majice sa dugim rukavima, pantlaone sa dužim nogavicama, pregledanje kože posle svakog boravka u prirodi, ali postoje i repelenti odnosno hemijske materije koje terjau krpelje - zaključio je Zec i naglasio da bi bilo najbolje da se po primećivanju krpelja ode u bilo koju zdravstvenu ustanovu gde bi stručno lice izvršilo bezbedno uklanjane krpelja pincetom.

Bonus video

Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa

 

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi