NOV NOVCIJATI AUTO NIKAKO NIJE HTEO DA UPALI Motor zakucao skroz, osećao se miris paljevine. Kad je automehaničar skinuo čep, iskočila je odvratna stvar (VIDEO)

Prvi problemi su uočeni već kod uklanjanja uljnog filtera.

Motor
Motor, Foto: Facebook/Printscreen

Jutjub je prepun videa s havarijama motora kao rezultat lošeg održavanja ili neodržavanja vlasnika automobila, često i zbog samog propuštanja intervala zamene ulja.

I ovaj je videozapis vrlo brzo postao viralni hit, a snimio ga je automehaničar u jednoj radionici u Masačusetsu, Posebno je zanimljiv jer pokazuje neobičnu želatinsku masu u karteru motora tek dve godine starog Ševroleta.

Naime automobil je dovezen u servis jer vlasnik nije mogao pokrenuti motor. Verovalo se da je problem u starteru, a osetio se i miris paljevine.

Standardan proces kod detektovanja kvara je i ispuštanje ulja kako bi se napravila dijagnoza podmazivanja, koje ako je loše, ili nedovoljno, može dovesti do velike havarije.

Prvi problemi su uočeni već kod uklanjanja uljnog filtera, da nešto stvarno nije u redu s motorom bilo je jasno kada su skinuli čep za ispuštanje ulja, a nakon skidanja kartera imalo su šta i da vide! Gusta želatinska masa nešto je što u servisu nikada nisu videli.

Nakon što je mehaničar Brendan Tibolt postavio video na svoj Facebook profil, s pitanjem zna li neko kako je moguće da se ulje pretvorilo u želatinoznu masu počela su nagađanja.

Uglavnom, veruje se kako je uzrok mešanje rashladne tečnosti i ulja, te da je uzrok pregrejavanje motora zbog isparavanja vode za hlađenje pri čemu toplina učvršćuje ostatak hemikalija poput propilen glikola ili etilen glikola, oba aktivna sastojka u većini antifriza i rashladnih sredstava, ovde pomešano s uljem.

Propilen glikol može postati želatinozan u ekstremnim toplinskim uslovima, jer se koristi i kao emulgator... Imate li vi ideju kako se ovako što moglo dogoditi?

Povezane vesti

 • Korisnik: Marko
  09/12/2019 - 13:32
  mešavina različitih baza ulja. sipao je šta je stigao. dodju mi na pumpu i traže ulje. sta ste sipali pre? neko ulje, kakve veze ima? eto kakve.
 • Korisnik: OIL
  09/12/2019 - 00:30
  To je zbog poklopca 710 kroz koji je sipana neodgovarajuća tečnost.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi