manastir Tumane
alo.rs
manastir Tumane

alo.rs

manastir Tumane, Foto: alo.rs

Mošti Svetog Nektarija, za koje se veruje da isceljuju od najtežih bolesti, uključujući kancer, iznose se svake subote, nedelje i praznika posle Svete liturgije, kada vernici mogu da im se poklone i kada se čitaju molitve za ozdravljenje.

Manastir Tumane Golubac

I. N.

Manastir Tumane Golubac, Foto: I. N.

- Naša svetinja, manastir Tumane, od davnina je poštovan od vernika zbog čudotvornih moštiju Svetog Zosima Sinaita. Odnedavno su tu i mošti Svetog Jakova, učenika Svetog vladike Nikolaja, koga je naša crkva ove godine upisala u kalendar svetih. Narod iz Srbije i okolnih zemalja svakodnevno u velikom broju pohodi manastir Tumane, dolazeći na poklonjenje moštima tumaskih čudotvoraca. Mnogobrojna su svedočenja o čudesnim isceljenjima koja se zahvaljujući molitvama Svetom Zosimu i Svetom Jakovu ovde događaju.

Ko je bio Sveti Nektarije Eginski

Sveti Nektarije živeo je krajem 19. i početkom 20. veka. Bio je episkop pentapoljski u Aleksandrijskoj patrijaršiji. Nakon mnogobrojnih kleveta, zbog skromnog i svetog držanja, prešao je u Grčku, gde je bio upravnik jedne visoke bogoslovske škole. Osnovao je manastir Presvete Trojice na Egini, u kojem se do smrti podvizavao. Upokojio se 1920. Jedan je od najpoštovanijih svetitelja i čudotvoraca u pravoslavlju.

Postradali od teških bolesti, karcinoma i leukemije, našli su lek u tumanskom manastiru. Nebrojeni su bezdetni parovi kojima je Sveti Zosim darivao porod. Nedavno je par slepih ljudi progledao, deca su progovorila... Letopis manastira ispunjava se iz dana u dan novim svedočanstvima čudesnih isceljenja - ispričao je u dahu za „Alo!” otac Dimitrije, iguman manastira. 

- Posebnu radost za naš manastir predstavljaju mošti Svetog Nektarija Eginskog, koje smo neočekivano dobili na dar od arhiepiskopa Georgija iz Slovačke. Svetog Nektarija naše bratstvo izuzetno poštuje kao velikog čudotvorca i svetitelja bliskog našem vremenu. Njegov praznik se u Tumanu sa ljubavlju praznuje. Čuvši da su mnogi manastiri i parohije dobili na dar mošti svetitelja, i mi smo ih poželeli, ali nismo hteli nikome da se po tom pitanju obraćamo. Videvši našu želju i ljubav, Sveti Nektarije je nošen vladikom Georgijem sam došao u ovu svetinju, obogativši je trajno svojim svetim moštima. Darujući nam tako dragocenu svetinju, episkop Georgije poručio je da je ostavlja manastiru Tumanu da bi se kroz ove svete mošti, kao i mošti Svetog Zosima i Svetog Jakova, narod vraćao Bogu i isceljivao od svojih bolesti. Postoji predanje po kojem su mošti Svetog Nektarija više puta pronalažene potpuno netruležne. Kada su ih pri poslednjem obretenju pronašli u vidu svetih kostiju, jedna sestra, monahinja na Egini, usnila je Svetoga, koji joj je rekao da su mošti razložile kako bi u vidu čestica stigle širom sveta i da su upravo one njegov epitrahilj. U toj nadi svetiteljevog obećanja, da će svi koji se Bogu mole i njegovo zastupništvo ištu, i mi u Tumanu njegove svete mošti sa ljubavlju čuvamo i celivamo - rekao nam je Dimitrije, koji je poručio vernicima i nevoljnima da su uvek dobrodošli u manastir Tumane:

manastir Tumane

alo.rs

manastir Tumane, Foto: alo.rs

"Ovamo su mnogi došli opterećeni bolestima i tužni. Sa radošću i zdravi otišli su u svoje domove".

Manastir Tumane, u narodu poznatiji kao đerdapski Ostrog, nalazi se pored gradića Golupca na Dunavu. Iako skriven u gustim šumama, do njega vodi odličan put.

Tron za svečeve mošti

- Manastir Tumane planira pripremu postavljanja trona za mošti Svetog Nektarija. Molimo sve ljude dobre volje da svojim prilogom pomognu izradu trona kako bi svetiteljeve mošti na dostojan način bile pohranjene. Neka vam Sveti Nektarije i Sveti Zosim i Sveti Jakov Tumanski mnogostruko uzvrate - poručuju iz bratstva manastira Tumane.

 

Komentari (4)

305

16.09.2017 08:20

@nedjo - Samo da Vam Bog da zdravlja. Kada se covek razboli medicina leci telo,ali dusu leci Bog. Kad je dusa bolesna i telo je trulo. Vi ste srecan covek niste bolesni i nemate teske bolesnike oko sebe. Nasa vera ne iskljucuje medicinu. Samo ljude opusta i podrzava dajuci im snagu da se i dalje bore. Koliko samo topline i dusevnog mira daju.

Ivana

16.09.2017 10:42

Slava mu i milost Svetoga Nektarije nek dava na svi puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Amin <3

maja

16.09.2017 13:13

Gluposti nevidjene...Licemerje naroda je i to sto pljuju vracare a veruju u neke kosti koje lece rak... Ukljucite mozak!!!