SVETSKA METEOROLOŠKA ORGANIZACIJA DANAS OBJAVILA Moramo da se pripremimo za ono što nas čeka u maju

Prema WMO-ovim novostima o događaju El Ninjo verovatnoća nastavka neutalnih uslova od marta do maja iznosi 60 posto.

šetnja, jesen, vrućine, Miholjsko leto
šetnja, jesen, vrućine, Miholjsko leto, Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Svetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je danas saopštenje, u kojem se navodi šta se očekuje tokom idućih nekoliko meseci, tačnije od marta do maja.

U mnogim delovima sveta u idućih nekoliko meseci očekuju se natprosečne temperature čak i bez prisustva događaja El Ninjo, koji inače dovodi do zagrevanja, objavila je Svetska meteorološka organizacija.

Prema WMO-ovim novostima o događaju El Ninjo verovatnoća nastavka neutalnih uslova od marta do maja iznosi 60 posto, dok su procenti za El Ninja 35, a verovatnoća događaja La Ninja 5 odsto.

Podsetimo, poslednji El Ninjo dogodio se na prelazu iz 2015. u 2016. godinu i uticao je na vremenske prilike širom sveta. Naime, radi se o prirodnoj meteorološkoj pojavi povezanoj sa promenama klime u tropima.

Anomalija u temperaturi okeanske vode

Inače, posle prethodni El Ninjo je bio toliko intenzivan da je nakon njega 2016. godina ušla u knjigu rekorda kao najtoplija godina ikada. Tada je zabeležena i velika suša u Africi, a poplave širom Brazila, Argentine, Paragvaja i Urugvaja.

Naime, El Ninjo je pojava koja se javlja u nepravilnim razmacima od pet do sedam godina kao anomalija u temperaturi okeanske vode (za 2°C do 8°C toplije) i u strujanjima vetrova na delu Tihog okeana zapadno od obala Čilea i Perua.

snimak temperaturnih promena
snimak temperaturnih promena , Foto: Printskrin

Po dosadašnjim istraživanjima, El Ninjo najverovatnije postoji od završetka poslednjeg ledenog doba. Međutim, vremenski razmak između ove pojave se smanjio, a naučnici smatraju, da na to utiču klimatske promene.

Naziv El Ninjo

Originalno se termin El Ninjo odnosio na godišnje slabe tople okeanske struje koje se kreću ka jugu duž obale Perua i Ekvadora oko Božića, pa je na dobio ime koje prevedeno sa španskog znači mali Isus.

Međutim, tokom vremena termin je evoluirao i sad se odnosi toplu i negativnu fazu El Ninjo južne oscilacije i predstavlja zagrevanje okeanske površine na nivo iznad-prosečne temperature u bilo centralnom ili istočnom tropskom Tihom okeanu.

Ovo zagrevanje uzrokuje pomeranje u atmosferskoj cirkulaciji pri čemu dolazi do manjih padavina nad Indonezijom i Australijom, i povećanja količine kiše i pojave tropskih ciklona nad tropskim Tihim okeanom.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi