Pećka patrijaršija
SPC
Pećka patrijaršija

SPC

Pećka patrijaršija, Foto: SPC

Mi se uveliko žalimo i mislimo da epidemija nikada neće proći, a upravo takav zatvoren život, ispunjen zebnjom i neizvesnošću, monahinje u manastirima na Kosovu i Metohiji žive već decenijama. Samo one to rade bez kuknjave...

- Mi smo, hvala Bogu, dobro. Ništa nam ne fali, nijedna monahinja nije zaražena. Zaključale smo vrata manastira skroz i niko ne može da uđe, zato se zaraze ni ne plašimo. Ako je neko navikao na ovo stanje, to smo mi, šta drugo da vam kažem, a o koroni neka vam pričaju lekari, teško da o tome mogu išta znati monahinje na Kosovu - u svom stilu poručila nam je mati Haritina, inače poznata po svojoj neustrašivosti.

Ona je, kako svedoče žitelji Peći, neretko znala da se sama suprotstavi grupi Albanaca, u najtežim vremenima devedesetih, kada bi pokušali da uzurpiraju imovinu manastira.

I u Đakovici, u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, gde srpsko ime i svetinju čuvaju samo igumanija Teokista, mati Joanikija i iskušenica Vasiljka, situacija je, kako nam kažu, slična. Unutar zidina manastira i sa koronom i bez korone uvek vlada samo tišina, dok crkvenu portu obezbeđuje policija.

Javila nam se juče mati Joanikija u vreme između dve molitve.

Čudotvorna ikona posle 40 godina u litiji oko Pećke patrijaršije

Čudotvorna ikona Pećke Bogorodice 4. aprila prvi put je posle 40 godina izneta iz manastira i sa njom su monahinje napravile litiju oko spoljnih zidova svetinje. Za to vreme čitana je molitva za izbavljenje od zaraznog koronavirusa koju je sastavio rumunski patrijarh Danilo, kao i akatist Presvetoj Bogorodici Pećkoj.